Miks nii paljud abielud ei pea vastu «kümnenda aasta needusele»?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jennifer Garner ja Ben Affleck
Jennifer Garner ja Ben Affleck Foto: John Shearer/AP

Kaks aastat tagasi tänas näitleja Ben Affleck Oscarit vastu võttes oma naist Jennifer Garnerit ja ütles kõnes, et nende kaheksa aastat kestnud abielu on nõudnud palju tööd. «Aga see on kõige parem töö ja pole kedagi teist, kellega ma tahaks sellist tööd koos teha,» ütles ta siis. Kaks aastat hiljem, oma kümnendal pulma-aastapäeval, teatas paar, et on otsustanud lahutada.

Näitlejad ütlesid, et otsustasid lahutada pärast pikka kaalumist ja hoolikat järelemõtlemist, kuid abielu purunemise tegelikke põhjusi võib vaid oletada. Affleck tunnistas, et abielu nõuab vaeva. Paljud paarid ei ole seda lihtsat tõsiasja kunagi arvessegi võtnud. Selleks, et suhe püsiks, tuleb aga teineteisele pühenduda ja tõepoolest tööd teha, kirjutab Fox Newsi ajakiri.

Miks siis lähevad nii paljud paarid lahku, kui mõistavad, et suhte nimel tuleb pingutada?

Brigham Youngi ülikoolis tehti hiljuti uuring, millega leiti, et enamasti hakkab õnnetunne ja omavaheline suhtlemine hääbuma juba alguses ega lähegi kunagi paremaks. Leitakse, et pärast kümnendat koos olnud aastat on probleemid kõige vängemad. 

Uuringu käigus analüüsiti üle 2000 naise elu 35 aasta jooksul. Teadlaste sõnul võib kümne aasta möödumise järel lahutuste põhjuseks olla naiste kasvav pahameel, et majapidamistööd ja lastega seotud ülesanded jäävad enamasti nende kanda. Õnneks selgus uuringust ka hea uudis: kui paar peab vastu veel viis aastat, siis konflikt hajub ja jätkab vähenemist järgmiseks kahekümneks aastaks. 

Mõeldes taas Jennifer Garnerile ja tema abielule on seee uuring eriti huvitav. 2014. aastal tunnistas näitlejanna ajakirjale InStyle antud intervjuus, et tema ja Beni suhe ei ole enam «kurameerimisfaasis», aga talle see sobib. «Ma ei tahagi temaga praegu kurameerida – mul ei ole selleks jaksu!» ütles ta.

Arusaadav, et tal pole selleks jaksu. Jennifer Garner on neljakümnendates eluaastates ja tal on kolm last. Lapsed tahes-tahtmata muudavad suhet. Enam ei ole tegu kõigest paari, vaid perega. Nii mehel kui ka naisel on rohkem kohustusi ja vähem aega teineteise jaoks. Sageli tähendab see suuremat rollimuutust just naisele. See võib ka selgitada, miks «kõige parem töö» käib mõnele siiski üle jõu. 

Täiesti tavaline pere. Ben Affleck ja Jennifer Garner lastega. Foto: Sipa
Täiesti tavaline pere. Ben Affleck ja Jennifer Garner lastega. Foto: Sipa Foto: CAD/CAD/Sipa USA

Laste saamine paneb küll suhte proovile, kuid kui ohtudest teadlik olla, on ka lihtsam probleeme lahendada ja teineteisele kindlaks jääda. Kannatlikkus aitab kriisist välja. 

Abielu jaoks tuleb eraldi aega võtta. Paljud mehed ja naised on nii väsinud, et neil ei jäägi teineteise jaoks aega. Kvaliteetaeg suhte hoidmiseks on väga oluline, sest pere saab ju alguse paarisuhtest. Kui te ei saa kahekesi välja minna, tehke «kohting» kodus. Sel õhtul proovige hoiduda kõigest, mis võiks teie tähelepanu mujale viia. Pange telefonid käest ja vaadake teineteisele silma. Kui palju on sellest aega möödunud, kui te teineteisele viimati jäägitult silma vaatasite? Ainuüksi pilk ütleb nii mõndagi ja tuletab meelde, mis teid seob.

Naerge… kogu südamest. Nimelt on uuringud näidanud, et naer, mis teeb kõhu valusaks, tekitab inimeste vahel samasuguse sideme, mis tekib füüsilise läheduse korral. Paarisuhte stress võib tekitada nii suurt pinget, et te ei tea, kas nutta või naerda. Valige viimane. Naerge enda üle. Naerge oma laste üle. Mõnikord on kodu nagu hullumaja (eriti siis, kui lapsed lähevad magama). Vürtsitage pingelisi olukordi huumoriga ja te leiate sellistes olukordades võimalusi kokku hoida.

Olge paindlikud. Lapsevanema ja abikaasana on paindlikkus üks kõige vajalikumaid oskusi. Enamasti järgneb pahameel mingite ootuste purunemisele. Kui õpid muutlike oludega kiiremini kohanema, on elu palju kergem ja sa ei tunne pidevat stressi. 

Miks siis lähevad nii paljud paarid lahku isegi siis, kui näevad oma suhte nimel vaeva? Sest mõnikord on abielu liiga keeruline. Raskete aegadega toime tulles ootavad aga ees taas helgemad ajad, mis on kõike seda väärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles