Varjatud märgid, et oled liiga üksildane

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui kolid uude kohta elama või lähed partnerist lahku, siis võid ennast mõnda aega üksikuna tunda. Liiga palju üksindust võib aga mõjuda halvasti nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele.

Hiljutise uuringu järgi suurendab üksindustunne 26 protsenti enneaegse surma riski, kirjutab Huff Post. Oluline on aru saada, kui oled liiga üksik ja seejärel olukorda parandada. Siin on hoiatavad märgid, et oled liiga üksik.

1) Sa vaatad palju sarju ja nende korduseid

Kas sisustad oma vaba aega sarju vaadates, sest mitte midagi muud pole lihtsalt teha? Sa ei pruugi ennast küll üksikuna tunda, kuid see võib olla varjatud märk, et oled sisimas väga üksik. Texase ülikooli uuringust selgus, et depressioonis ja üksildased inimesed vaatavad suurema tõenäosusega sarjade korduseid.

2) Sa tead, kuidas peaksid seltskonnas käituma, aga sul on sellega ikka probleeme

Franklin & Marshalli kolledži professor Megan L. Knowles selgitas välja, et üksikutel inimestel võib olla isegi parem arusaam sotsiaalsetest oskustest kui nendel inimestel, kes ei ole üksikud. Kuid üksildased inimesed ei suuda neid oskuseid lihtsalt seltskonnas hästi ära kasutada.

3) Üksi olemine ei tundu kui aeg iseendale

Üksi olemine on vahel vajalik ja inimesed tunnevad sellest mõnu. Kuid kui sina tunned üksi olles ainult kurbust ja üksildust, siis on see märk, et pead midagi oma eluga ette võtma. Kui sul on probleeme magamisega, tunned ennast äreva ja kurvana ning vaatad üksi olles ainult telekat, siis oled sa tõeliselt üksik inimene.

4) Sa kasutad palju sotsiaalmeediat

Michigani ülikooli uuringust selgus, et inimesed kasutavad rohkem Facebooki siis, kui nad tunnevad ennast üksildaselt. Kuigi sotsiaalmeedia kasutamine ei muuda meid otseselt üksildasemaks, üritatakse sellega üksildustunnet varjata. Lisaks võib teiste inimeste rõõmsate piltide vaatamine tekitada kadedust ja kurbust.

Kuidas üksindusest vabaneda?

Esmalt tuleb endale tunnistada, et tunned ennast üksikuna. Pärast seda tuleb mõelda põhjuste peale ja sellest tundest paremini aru saada. Üksildustundest vabanemiseks on hea liituda mõne huvirühmaga või leida omale hobi. Inimestega suheldes leiad uusi tuttavaid ja sõpru, kellega sul on midagi ühist. Teistega suheldes ja õnnelikuks tegeva asjaga tegeledes tulevad välja sinu parimad omadused.

Kui sa ei soovi mingi huvirühmaga liituda, siis proovi teiste inimeste või loomade eest hoolitsemist. See võib samuti üksildustunnet leevendada. Ära karda küsida abi ja tõsise probleemi korral on soovitatav pöörduda psühholoogi poole, kes oskab sellises olukorras kindlasti aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles