Uuring: juba kaheksa-aastased lapsed ei ole oma kehaga rahul

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljuti avaldas The British Journal of Psychiatry uuringu, kus selgus murettekitav tõsiasi: juba kaheksa-aastased lapsed ei ole oma kehaga rahul. See tähendab muu seas, et neil on suurem oht söömishäirete tekkimisele tulevikus.

Uuringusse kaasati 6000 last ja neid jälgiti 14-aastaseks saamiseni. Teadlased selgitasid välja, et kaheksa-aastaselt ei olnud oma kehaga rahul viis protsenti tüdrukutest ja kolm protsenti poistest, vahendab Good Housekeeping. 14-aastaseks saades oli 39 protsenti tüdrukutest ja 12 protsenti poistest pidanud mingit tüüpi dieeti.

Mis paneb last niimoodi tundma ja käituma? Uuringu järgi tekitab kõige rohkem tahtmist kaalu langetada ühiskonna ja meedia surve. Kuid kui lapse emal oli olnud kunagi söömishäireid ja ta pole oma kehaga rahul, siis oli ka lapsel suurem tõenäosus oma kehaga mitte rahul olla.

«Kõige olulisem on teha ennetustööd, et sellised probleemid noortel lastel ei tekiks,» räägib uuringu üks juht Nadia Micalia. Söömishäired on väga keerulised ja kui need juba tekkinud on, siis on nendest raske vabaneda. Need võivad tekkida väga erinevatel põhjustel ning seda mõjutavad nii geneetiline taust, lapse psüühika kui ka ühiskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles