Mehed ei ole nii nägusad, kui nad ise arvavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taas on tõestatud, et naised on enda välimuse suhtes ausamad kui mehed: nad ei hinda oma atraktiivsust nii suure tõenäosusega üle kui mehed. Vähemalt nii väidetakse uues uuringus, mis avaldati väljaandes Cogent Psychology.

Sellisele tulemusele jõudmiseks küsitlesid uurijad doktor Stacy Yen-Lim Simi juhtimisel Bowling Green ülikooli tudengeid. Osalejatel paluti hinnata nii enda kui ka teiste katsealuste välimust. Selleks, et täpselt mõõta, kuidas inimene enda atraktiivust tajub, pidid uuringus osalejad hindama, kui seksikaks teised inimesed neid 8 punkti skaalal peaksid. Selleks, et mõõta teiste atraktiivsust, pidid nad hindama teiste osalejate loomulikku ilu, vahendab Psychology Today.

Leiti, et mehed hindavad end kenamaks kui naised. Naisi hinnati aga üleüldiselt atraktiivsemaks kui mehi. Teadlaste sõnul klapivad need tulemused varasemate uurimustega, mis näitavad, et mehed kipuvadki oma välimust üle hindama. Naised seda ei tee.

Lisaks tuli välja huvitav tõsiasi, et mehed, kes hindasid enda välimust kõrgemalt, pidasid ka teisi mehi ja naisi üldiselt kenamaks. Naiste puhul ei mänginud see taas mingit rolli.

Aga miks? Varasemad uuringud on näidanud, et mehed hindavad end üle selleks, et olla konkurentsivõimelisemad (isegi kui see on nii vaid nende ettekujutustes), kuid see uuring tõi välja ka midagi muud. Võib olla, et atraktiivsed mehed peavad ka teisi seksikaks, sest nad on enesekindlamad ja ei tunne teiste suhtes ohtu – sama ei kehti aga ilusatele naistele. Või siis on mehed, kes on armulised enda välimuse suhtes, armulised ka teiste suhtes, keda pole eriti hea välimusega õnnistatud. 

Neist põhjustest hoolimata tuleb esile põnev fakt, et naistel on välimuse hindamisel meestest parem taju. Nad on enda suhtes ausamad ja nad ei lase enda välimusel mõjutada hinnangut teiste suhtes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles