Miks on hea huumorisoon nii külgetõmbav?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hea huumorisoon on kaaslase puhul üks hinnatumaid omadusi, eriti suhte alguses. Naised tunnevad suurimat huvi just selliste meeste vastu, kes panevad neid naerma. Mehed seevastu huvituvad naistest, kes nende naljade peale naeravad. 

Huumori erinevatel omadustel võivad olla tugevad evolutsioonilised juured. Tähelepanelikud naised peavad oskust nalja teha üheks intelligentsuse märgiks ja kasutavad seda juhtnööriks, mille abil parim kandidaat välja selgitada. Mehed kasutavad huumorit naistele mulje avaldamiseks ja tänu sellele nad ongi naiste seas edukamad, kirjutab Psychology Today.

Christopher Wilbur ja Lorne Campbell avaldasid 2011. aastal uuringu, milles kasutasid sama evolutsiooniloogikat, et testida, kas naiste ja meeste huumorieelistused erinevad. Selleks, et näha, mida mehed ja naised tegelikult tahavad, uurisid teadlased tutvumisportaali lavalife.com kasutajate kontosid. Säärane meetod on viimastel aastatel üha rohkem hinnas, sest võimaldab teadlastel näha inimeste tegelikke eelistusi ja sellega kaasnevaid tagajärgi. Kui inimestelt küsitakse nende eelistuste kohta laboris, võivad tulemused reaalsest elust erineda, sest katsealused võivad erinevatel põhjustel oma südamesoovid enda teada hoida. 

Uuringus kasutatud kontod kuulusid kõik Kanadas elanikele vanuses 21–35. Kokku analüüsiti 266 kontot, kumbagi sugupoolt võrdselt. Uurijad vaatasid, millised põhilised märgid kasutajakontodes on seotud huumoriga. Täpsemalt tahtsid nad teada, kui tihti üritab inimene jätta muljet, et ta oskab nalja teha; kui tihti ta tegelikult nalja viskab; kui tihti ta otsib ise partnerit, kel oleks hea huumorisoon. Lisaks märkisid nad ära, milliseid teisi omadusi kaaslases otsiti: näiteks intelligentsust, soojust, staatust ja füüsilist atraktiivsust.

Pole sugugi üllatav, et pigem uhkustasid hea huumorisoonega mehed kui naised ja väitsid, et nad oskavad naisi naerma panna. Muidugi ei tähenda see, et nad seda tegelikult oskaks – paljud neist ei ole tõenäoliselt kõige vaimukamad. Sellegipoolest on see taas tõestus, et mehed teavad, mida naised hindavad ja soovivad seda oskust enda juures esile tõsta. Erinevalt meestest olid paljud naised märkinud, et sooviksid omale hea huumorisoonega kaaslast. Need omadused on eristuvad ja soopõhised. 

Lisaks selgus uuringust, et soost hoolimata hindavad huumorist huvitujad (nii need, kes peavad end vaimukaks, kui ka need, kes otsivad sellist kaaslast) suurema tõenäosusega potentsiaalses kaaslases ka intelligentsust, mis viitab taas sellele, et need kaks omadust on omavahel tihedalt seotud. Ka teised uuringud on näidanud, et oskus nalja teha viitab arukusele.

Uurijad soovisid katsetada, milline huvi on tutvumisportaali kasutajatel kellegi vastu, kellel on väga vaimukas enesekirjeldus. Selleks panid nad kokku mitu võltskontot, mida vürtsitasid hinnatud naljadega. Jällegi selgus, et naise kontot vaimukus populaarsemaks ei teinud. Meeste puhul tõstis see aga oluliselt naiste huvi nende vastu. Veelgi enam, tänu huumorisoonele tundusid need mehed naistele ka targemad ja hellemad. Naiste puhul mehed selliseid seoseid ei teinud.

Kokkuvõtteks võib öelda, et mehed ja naised kasutavad huumorit erineval moel, aga eriti siis, kui nad otsivad endale partnerit. Naistele meeldivad vaimukad mehed, sest see on märk, et mees on ka tark ja sõbralik. Mehed naiste puhul ei pea vaimukust eriti oluliseks, aga neile meeldib, kui naine märkab nalja peale naerda. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles