Toidud, mida visatakse liiga kergekäeliselt minema

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeval visatakse väga palju toitu minema ainuüksi seepärast, et säilimistähtajad tekitavad tarbijas segadust. Tegelikult kõlbavad paljud toidud süüa ka siis, kui need ei ole enam kõige värskemad. 

Kapsas. Kui kapsas on närtsinud, aga pole veel silmanähtavalt mädanenud, ei ole veel tarvis pealmisi närbunud lehti ära visata. Kapsalehti saab kenasti värskendada, kui jätad need kümneks minutiks jääkülma vette ligunema, õpetab Woman’s Day. 

Liha. Liha puhul ei saa alati säilivustähtajast kinni pidada, sest poeletil peab toode olema võimalikult hea ehk «parim enne» teatud kuupäeva. Kui tekib oht, et sa ei jõua enne «õiget aega» liha ära süüa, pane see sügavkülma. Kulinaarialeti lihatooted säilivad sügavkülmutatuna kuni kaks kuud, tükeldatud loomaliha säilib kuni üheksa kuud. 

Piim. Pastöriseeritud piim säilib kuni 50 protsenti kauem, kui seda hoida madalamal temperatuuril.

Õunad. Külmkapis säilib õun värske ja krõmpsuna koguni kolm nädalat. Küpsetatud ja sügavkülma pandud õun säilitab hea maitse kuni kaheksaks kuuks. 

Sai. Sai ja teised nisujahutooted säilivad külmkapis märksa kauem kui toatemperatuuril.

Konservid. Konserveeritud toidud on enamasti söögikõlblikud ka siis, kui on juba aasta aega sahvririiulil seisnud. Mõnel juhul säilivad purgiroad veel palju kauemgi.

Hommikusöögihelbed. Valmis hommikusöögihelbed püsivad sahvris värskena 6–12 kuud.

Krõpsud ja soolaküpsised. Sellised suupisted võivad lahtises pakis kiiresti paakuda, kuid nende maitset saab värskendada ahjus kergelt üle küpsetades. Kui neil on aga rääsunud lõhn, on õli pahaks läinud ja parem oleks toit ära visata.

Munad. Kui mune hoida külmkapis, püsivad need värsked kolm kuni viis nädalat pärast ostu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles