Lugeja küsib: kuidas mõjutab haiguslehel viibimine vanemahüvitist?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine.postimees.ee-le laekus ühelt lugejalt küsimus, kuidas mõjutab pikalt haiguslehel olek hiljem vanemahüvitist. Küsimusele vastab sotsiaakindlustusamet.

Lugeja kirjutas nimelt, et on seoses raseduse säilitamisega olnud pikka aega haiguslehel ja sünnituse tähtaeg on detsembris. Kas haiguslehel oldud aja tõttu jääb vanemahüvitis väiksemaks või ei arvestada hüvitise arvutamisel haiguslehel oldud päevi?

Küsimusele vastab sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht Elve Tonts:

«Vanemahüvitise suurus arvutatakse taotleja eelmise kalendriaasta ühe kalendrikuu keskmise tulu alusel. Selleks jagatakse aastatulu kalendrikuude arvuga. Arvutamise aluseks võetavate kalendrikuude arv aga leitakse järgmiselt:

kogu aasta kalendripäevade arvust lahutatakse maha töövõimetuslehe alusel töölt vabastatud päevade ehk haiguspäevade arv. Saadud vahe jagatakse 30-ga.

Näiteks: kui töövõimetuslehel on oldud 110 päeva, siis 365 - 110 = 255 päeva.

255 : 30 = 8,5 kuud. Tähendab, aastatulu jagatakse 8,5 kuuga. Oletame, et antud näites oli vanemahüvitise taotleja aastatulu 120 000 krooni, siis vanemahüvitiseks määratakse 120 000 : 8,5 = 14117,65 krooni.

Seega, töövõimetuslehel oldud aja tõttu vanemahüvitise suurus kindlasti väiksemaks ei jää.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles