Kuidas mehele toeks olla, kui mehel on depressioon?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui mees ärritub tavapärasest kergemini, on eemaletõmbunud, vihastab sageli või räägib vähem, siis võib-olla üritab ta toime tulla mõne suurema muutusega oma elus. Töökohavahetus, kalli inimese kaotamine või uude linna kolimine võivad põhjustada depressiooni.

Taoliste sündmuste puhul pole tegemist kliinilise depressiooniga, mis tähendab, et see läheb tavaliselt ise üle, kui mees harjub uue olukorraga. Seniks aga võib ta sinu tuge ja abi vajada, kirjutab Woman's Day.

Järgnevalt on välja toodud mõned soovitused, kuidas mehele sel keerulisel ajal toeks olla.

1. Unusta oma ootused või arvamused

Kui mees ei reageeri sinu julgustusele nii, nagu sa lootsid, ära anna alla. Ära käi talle pidevalt peale, vaid ütle: «Me ei pea praegu sellest rääkima, aga kui sa soovid asja arutada, siis ma olen sinu jaoks olemas.» See annab mehele vabaduse ise valida, kas ja millal ta end avab.

2. Austa tema vaikimist

Stressirohkes olukorras kipuvad mehed endasse sulguma. Mees ei taha naisele näidata, et mingi olukord on tema jaoks ületamatu. Anna talle aega ja ruumi, ära esita liiga palju küsimusi, sest tal ei pruugi neile kõigile veel vastuseid olla. Mehed tahavad probleeme lahendada kiiresti ja efektiivselt ning paljude arvates on seda kõige parem teha üksinda.

3. Anna talle märku, et oled tema jaoks olemas

Kui möödunud on mõned päevad, ent kallima tuju pole paremaks muutunud, tuleta talle meelde, et sa oled tema jaoks olemas. 

4. Ürita tema tähelepanu mujale juhtida

Naistele meeldib pärast pikka tööpäeva end välja elada ja tööpäevast rääkida, kuid mehed ei tegutse samamoodi. Meeste loomuses on see, et nad peavad olema pere kaitsjad ja rahateenijad, seega nad usuvad, et ei tohi oma nõrgemaid külgi näidata. Kui mees ei saanud palgatõusu, mida ta väga tahtis, oleks hea tema mõtted mujale juhtida ja teda näiteks välja kutsuda.

5. Ära ürita probleemi lahendada

Mehed pelgavad seda, et naised võivad neid kritiseerida. Kui sa suudad mehele tuge pakkuda ilma, et ta tunneks, et sa kritiseerid tema tegemisi, siis võite koos veel kaugele jõuda. See eeldab, et sa usaldad teda ja oled temas kindel. Anna sellest mehel järgmise lausega märku: «Sa oled täiskasvanud mees ja ma tean, et sa saad sellest olukorrast ise üle. Aga ma olen siin ja kui sul on minu abi vaja, anna teada.»

6. Ära lõpeta temaga suhtlemist

Kuigi oluline on mehele hingamisruumi anda, on sama oluline ka temaga suhelda. Ent ära võta iga kord jutuks tema depressiooni või probleeme. Kui ta pole valmis oma murest rääkima, vestelge teistest asjadest. Kunagi ei tea, millal mees on valmis end avama.

7. Usalda teda ja teie suhet

Kui üks partneritest on depressioonis, siis seda võib võrrelda ka sellega, kui üks teist oleks kõrvalsuhtes: te tõmbute emotsionaalselt ja seksuaalselt teineteisest eemale. Kui partner ei tunne seksi vastu huvi, siis see võib tekitada tunde, et ta pole sinust enam huvitatud, aga see ei pruugi sugugi nii olla. Asi on lihtsalt selles, et ta üritab stressiga toime tulla, ära võta seda isiklikult.

8. Ole oma vajaduste suhtes aus

Toetamine on üks asi, aga pidev ohverduste toomine sootuks teine. Kui möödunud on juba üsna palju aega ja sinu vajadused on jäänud unarusse, räägi mehele ausalt, mida sa tunned. Sellest tulenevalt võid julgustada meest psühholoogi poole pöörduma.

9. Tee midagi erilist iseenda jaoks

Ükski eelpool toodud soovitustest pole lihtne, seega ole iseenda vastu helde. Mine välja sööma, jaluta, käi massaažis. Leia aega iseenda jaoks ja veendu, et saaksid oma energiavarusid täiendada. Kui vaja, pöördu pere ja sõprade poole.

10. Pea meeles, et see olukord on ajutine

Hetkel võib sulle tunduda, et olukord on väga kurnav, aga pea meeles, et see on kõigest ajutine. Ära ürita meest muuta, mees peab ise soovima muutuda ja kasvada. Mõtle sellele, kuidas sa reageerid temale ja antud olukorrale. Ürita leida tasakaal enda ja tema vajaduste vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles