Alasti laste nähes - piinlik või mõistlik?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud lapsevanemad eelistavad end laste nähes kinni katta, kuid on ka neid, kes nimme ei taha alastusest mingit probleemi teha. Jess Spiring on üks sellistest naistest, kes on oma tütarde nähes hea meelega paljalt, sest ei taha, et nad õpiksid oma keha vihkama.

Spiring avaldas essee «Naked Family» ehk «Alasti pere», kus ta võtab kokku oma arvamuse, et laste eest oma keha varjamine tekitab valehäbi, mis mõjub tütarde psüühikale kahjulikult. Spiring oma keha kinni ei kata, sest nii saab ta enda sõnul lastele õpetada, kuidas end oma keha ja just alasti keha suhtes hästi tunda, vahendab Jezebel. Lisaks õpivad lapsed arvestama igasuguste kehadega olenemata soost, vanusest või kehakujust.

Positiivse kehakuvandi loomist peab kirjanik eriti oluliseks tüdrukute kasvatamisel, sest meedia kaudu hakkavad nad nägema vaid «täiuslikke kehasid», mida reaalses elus kohtab harva. «Kui nad on näinud tavaliste naiste alasti kehasid, koos tüügaste ja kõigega, siis saavad nad paremini aru, et kes iganes Kardashian parasjagu kuu lemmik on, on täiesti ebareaalne. Minu teooria juba tasubki ära. Koolis on mõned emad rääkinud, et nende tütred tunnevad end oma keha pärast halvasti, aga minu tütardel selliseid probleeme ei ole,» selgitas ta.

Spiringu lapsed on näinud alasti ka oma vanaema ja tädi ning ema sõnul on tänu sellistele tavalistele kogemustele tütred väga enesekindlad. Kui alasti kehale ei pöörata liigset tähelepanu, tuletab see täiskasvanutelegi meelde, et inimkeha oma naturaalses olekus pole ainult seksuaalne. 

2007. aastal viis Dove läbi uuringu, millest tuli välja, et 12. eluaastaks on tütarlaps näinud keskmiselt 77 000 reklaami. Sama uuringuga leiti, et 77 protsenti 10-14-aastastest tüdrukutest tunneb end oma keha pärast halvasti, sest nad ei sarnane reklaamides näidatud ideaalsetele naisekehadele. Teadlaste sõnul tekitab moonutatud arusaam kehadest noortes naistes madalat enesehinnangut ja on toitumishäirete tekkimise üheks peamiseks allikaks. Aga kas kodus alasti ringi käimine on lahendus?

Hea lugeja, mida Sina arvad? Kas pereringis alasti olemine on tervitatav või mitte? Kui jah, siis mis vanuseni?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles