Ilutööstuses lööb laineid kõrgtehnoloogia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutoodetes toimuvad muutused molekulaarsel tasandil.
Ilutoodetes toimuvad muutused molekulaarsel tasandil. Foto: SCANPIX

Kosmeetik-koolitaja Küllike Piatecki tutvustas ajakirja Pulss Tallinn oktoobrinumbris ilutööstuse hetketrende nagu nanokosmeetika ja multifunktsionaalsus.

Kosmeetiku sõnul areneb ilutööstus äärmiselt kiiresti ning pidevalt lisandub uusi tooteid ja tehnoloogiaid.

Näiteks toob ta 80ndatel turule jõudnud hapnikukreemid, mis naha hapnikuomastamist parandavad. «Neid kreeme praegu ei mäletata, küll aga kasutatakse nüüdki neis sisaldunud toimeainet.» Ta selgitas, et seda kujundatakse ümber tänapäevaselt mõjusaks, et toimeaine nahka paremini imenduks.

Resveratrool

Üks uus toimeaine ilutööstuses on resveratrool, mida saadakse punase viinamarja seemnetest ning mis sisaldab tugeva vananemisvastase toimega osakesi. Kui varem räägiti punase veini kasulikkusest, siis resveratroolis on vastav toime põhjalikult välja arendatud.

Nanotehnoloogia

Viimane uudis ilutööstuses on nanotehnoloogia. Viisteist aastat tagasi leiutati esimesed liposoomtooted. Liposoom on lihtsamalt öeldes toimeainet nahka transportiv osake ning võimaldab seda teha väga õhukesel kujul. Nii muutuvad kosmeetikatooted ise õhulisemaks ning nende lõhn kergemaks ja paremaks.

Nanosoomid -ehk väikesed liposoomid – on inimese naharakust mitusada korda pisemad, mistõttu on moodsaimad ilutooted vedelikud või üliõhukesed geelid. Aktiivsetest nanosoomsetest toodetest saab vajalikud ained kätte, mistõttu jääb tulevikus tavakreemide ülesandeks vaid naha kaitse tuule, pakase ja UV-kiirte eest.

Nanokosmeetika

Nanokosmeetika on ilutööstuses uus suund ning näiteks vähendab märgatavalt eri toodete hulka iluhuviliste kosmeetikalaual. Nanosoomseid tooteid võib piserdada naha eri piirkondadele, kus mõjuosakesed igale poole edasi levivad, mistõttu ei pea enam eraldi näo-, kaela- ja silmakreemi kasutama.

Seerum

Üks viimaseid uuenduslikke leiutisi on vöötteolt saadav väärtuslik seerum. Tigu peab enda koja kandmiseks tootma lima, mis aitaks mikroobide ja hõõrdumise vastu ning suurendaks kaitsevõimet.

Kosmeetikatoodete koostises tugevdab teolima naha immuunsussüsteemi ja kiirendab uuenemisprotsessi, tänu millele kasutatakse seda näiteks armravis.

Feerulahape

Kaneelist saadav feerulahape toimib tõhusalt fotovananemise (väliskahjustustest tingitud naha muutumine) vastu. Feerulahappega naha koorimine ja seeläbi uuendamine kestab vaid pool tundi ning ei tekita valu, märkimisväärset ketendust ega punetust.

Samas annab koorija väga häid tulemusi: reguleerib rasueritust, vähendab põletikke, ühtlustab naha tooni, kaotab tumedad laigud ning samas pinguldab ja silendab nahka.

Kui mõni aeg tagasi märgiti toodetele kindel sihtgrupp ja eesmärk, siis tänapäeval on kõik kombineeritud koostisega. Tugev ja efektiivne toode on multifunktsionaalne – ühteaegu nii UV-kaitsega, akne-, vananemis- ja pigmendivastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles