Tavalised hüved, mida mitmike vanemad nautida ei saa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väikeste laste vanemad on isegi väsinud ja nende käed-jalad on pidevalt tööd täis, kuid enda raskustele keskendudes ei tule ühe lapse vanematel pähegi, kui keeruline on elu mitmikega peres. 

Vastsündinud beebi kõrval on ema, kes vajab ka ise taastumisaega ja puhkust, kirjutab Parenting. Ühe lapse puhul saab veidigi kergendust, kui teine vanem tuleb koju ja võtab tööjärje üle. Mitmike puhul on mõlemal vanemal kogu aeg midagi teha

Tihti soovitatakse beebi vanematel magada siis, kui laps teeb lõunauinakut. Olgem ausad, see soovitus on reaalses elus mõeldamatu ka ühe närvilise lapse puhul, kuid kui titasid on korraga veel rohkem, tekib harva selliseid momente, kui lapsed magavad samal ajal. Ühine uinakuaeg kujuneb välja alles mõne aja pärast, kui vanemad on selle nimel teadlikult vaeva näinud. 

Mitmike vanematel pole nii lihtne «poest läbi astuda» kui ühe beebiga vanematel. Poes käimine on väga keeruline, sest peale kahe lapse (ja turvahälli) tuleb tassida ka poekraami. Ühel inimesel ei jätku selleks käsi ja kauba toomine tuleb alati detailselt läbi mõelda. 

Isegi kui minna poodi kaksikute vankriga, mis jätab vanemal käed rohkem vabaks, ei pääse sellega igasse poodi. Suuremate kaubanduskeskuste vahed on küll avaramad, kuid põnevad butiigid ja ökopoed jäävad mitmike vanematele vankriga liiklemisel kättesaamatuks. 

Tänapäeval on beebi kandmiseks välja mõeldud palju toredaid vahendeid. Peale kõhukoti on olemas näiteks väga erineva kujuga ja ilusaid kandelinu. Kõhukotte on tehtud ka kaksikute kandmiseks, kuid tegelikult on need tooted jaburad ainuüksi seetõttu, et kaks beebit kaaluvad kokku nii palju, et äsjasünnitanud naise selg ei pea sellele koormale hästi vastu. 

Elu mitmikega on keeruline veel paljudes teisteski olukordades. Näiteks ei pea ühe beebi ema pikalt ponnistama, et oma tital kõht täis toita. Seda ka avalikus kohas, kus saab beebi vaikselt rinnale nihutada ja räti peale tõmmata. Mitmike imetamine on raske ka kodus, kuid avalikus kohas imetamine juba oluliselt ebameeldivam, sest äratab palju tähelepanu. 

Kahe titaga on igapäevaseks eluks vaja oluliselt rohkem kila ja kola kui ühe beebiga. Kui sul on üks laps, siis võid juba aimata, et beebikraami on mitmikega väga palju ning teatud asjad on tavapärasest suuremad. Kaksikute pere ei saa lubada omale väikest autot, sest ainuüksi vanker võtab pagasiruumis väga palju ruumi. Paljud pered peavad tegema lisakulutuse ja laste sündides auto välja vahetama.

Rääkides autost, lähevad paljude mitmike vanemate juuksed püsti juba siis, kui nad mõtlevad sellele, kuidas asju autost maha laadida. Eriti hoolsat planeerimist vajavad need vanemad, kes elavad kortermajas ja peavad lastega üksi liikuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles