Kuidas Facebooki-sõltuvusest lahti saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui veedad sotsiaalmeedias nii palju aega, et see hakkab su töötulemusi mõjutama ja elu häirima, siis peaksid endale tunnistama, et oled Facebookist sõltuvuses. Kuidas sellest vabaneda?

Lifehack pani kirja mõned nõuanded, kuidas sotsiaalmeediasõltuvusest üle saada.

1. Tunnista, et sul on probleem

Probleemi ei saa lahendada, kui sa eitad selle olemasolu. Ära ole enda vastu karm, kuid ürita olla aus ja tunnista, et oled Facebookist sõltuvuses. Mõtle sellele, et sinusuguseid inimesi on palju ja seda ei pea sugugi häbenema. Kui vajad tuge, räägi mõne sõbraga.

2. Pane tähele, mis ajendab sind sel moel käituma

Keskendu neile asjadele, mis ajendavad sind sotsiaalmeedia suhtes käituma nii, nagu sa käitud. Kui sa pole kindel, miks sa nii käitud, siis siin on üks kasulik harjutus. See harjutus aitab kindlaks teha, miks sul on niivõrd keeruline halbadest harjumustest vabaneda. Kirjuta järgmiste küsimuste vastused märkmikusse, sel moel on parem selgeks teha korduma kippuvaid mustreid:

  • Mida ma tegin?(jagasin teistega midagi, vaatasin mõne konkreetse inimese profiili, jälgisin enda uudisvoogu, ootasin, et keegi annaks mu postitustele tagasisidet vms)
  • Millal ma seda tegin? (lõunapausi ajal, ärgates, enne uinumist, kohtingul olles vms)
  • Mis juhtus vahetult enne seda? (kas toimus midagi, mis tekitas sinus stressi)
  • Mis tunde see sinus tekitas? (kasuta kirjeldavaid omadussõnu, et iseloomustada oma meeleolu enne ja pärast sotsiaalmeedia vaatamist)

3. Teadvusta endale, milline harjumus see on

Sel viisil ei kontrolli Facebook sind, vaid sina teda, ent sa pead olema järjekindel. Iga kord, kui tunned kiusatust oma staatust uuendada või midagi uut postitada, mõista, millega on tegemist (harjumuslik käitumine, mitte teadlik otsus). 

4. Ole kogu protsessi vältel enda suhtes kaastundlik, isegi siis, kui see morjendab sind

Facebookis on võimalik väga palju aega tühjalt ära raisata, aga see ei tähenda, et peaksid end kritiseerima iga kord, kui sotsiaalmeediasse sisse logid. Enda kritiseerimine tekitab sinus halva tunde, aga see võib omakorda veelgi suurendada kiusatust Facebookis aega veeta. Enesevihkamine võib viia vaid põrumiseni. Võib-olla otsustad lõpuks, et asi on lootusetu, sest sa oled «liiga laisk». Kui soovid halbadest harjumustest igaveseks vabaneda, peaksid olema enda suhtes kaastundlik.

5. Asenda negatiivne harjumus millegi positiivsega, mida saad mingil moel jälgida või mõõta

Halbadest harjumustest on väga kerge vabaneda, kui sa asendad need heade harjumustega. Näiteks iga kord, kui sul on kiusatus Facebooki sisse logida, võta parem mõni raamat ja loe seda. Alguses vajab see harjutamist, aga lõpuks ei tule sul Facebook enam meeldegi ja sa haarad automaatselt raamatu. Oluline on ka see, et saaksid häid harjumusi kuidagi mõõta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles