Kuidas saada üle hirmust teiste nähes trenni teha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Trennis käimisega seotud uuringutes hakkab silma üks korduv näitaja. Kui küsida sajalt tuhandelt inimeselt, mis takistab neil trennis käimast, siis vastatakse enamasti, et «trenniks pole aega». Aga kui küsida sajalt tuhandelt inimeselt, et miks nad trennis käivad, ei vastata kunagi, et «aega on liiga  palju».

Tuleb välja, et «mul pole aega» on sotsiaalteadlaste sõnul «sotsiaalselt turvaline vastus». Inimestel on palju lihtsam öelda teadlastele, et neil ei ole trenniks aega, kui tunnistada, et nad ei taha spordisaali minna, sest tunneksid end teiste seas ebamugavalt, kirjutab Hello Healhty.

Kuna regulaarselt trennis käijatel ei ole ööpäevas 25 tundi, siis otsustasid teadlased Hausenblas, Brewer ja Van Raalte lähemalt uurida, mis peitub tegelikult selle laialt levinud vabanduse taga. Oma 2004. aastal tehtud uuringuga leidsid nad, et inimesed, kes ei tunne end oma kehas enesekindlalt, tunnevad end ühistrennist osa võttes ebamugavalt. Nad nimetasid selle «sotsiaalseks füüsise ärevuseks» -  tundmatus sotsiaalses keskkonnas tekkiv tunne, et teised hindavad kriitiliselt su välimust.

Hausenblas, Brewer ja Van Raalte avastasid, et paljud inimesed ei lähe trenni hoopis sel põhjusel, et peavad end spordisaali minekuks liiga paksuks. Hirm kriitiliste pilkude ees ei lase paljudel rohkem ja paremini trenni teha.

Päriselt on inimesed spordisaalis selleks, et trenni teha. Nii lihtne see ongi. Paraku need, kes pole end veel fitnessiga sõbraks teinud, tunnetavad teiste hinnangut raskemana kui see reaalselt on. Seetõttu teevad paljud algajad trenni kuskil mujal ja omaette, et pilke vältida, kuigi sisimas sooviks treeneri nõuandeid ja toetavate kaaslaste seltsi. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Kuidas siis saada üle hirmust, et kõik põrnitsevad trenni ajal just sind?

Leia parem treeningklubi. Kui tunned, et sinu valitud klubis vaadatakse sind ebaviisakalt, Oleks ehk aeg proovida teisi kohti. Vabalt võib olla, et mõnes teises kohas ongi parem seltskond ja sa leiad spordisaali, kus tunned end hästi. 

Ära minegi spordiklubisse/jõusaali. Sa võid leida treeningu, mis toimub kuskil mujal kui «lihaturul». Hoia silmad lahti, sest treenerid ja joogaõpetajad korraldavad eraldi huvitavaid trenne ka mujal kui spordiklubides. Teine võimalus on leida sõprade seast või internetist  mõttekaaslased, kellega koos jooksmas käia või välijõusaalis trenni teha ilma, et peaks kartma möödujate hukkamõistu. 

Loo oma trennihuviliste sõpruskond. Üha enam uuringuid on näidanud, et seltskond on üks kõige olulisemaid näitajaid, mis inimesi üha uuesti ja uuesti trenni tagasi kutsub. Seejuures pole oluline, millal või mis põhjustel hakkas keegi trenni tegema. Sõbrad võivad koos kõndida, matkata või palgata isegi endale kamba peale treeneri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles