Meestele: märke, et naisel võib olla emotsionaalne kriis

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Elisa on kõigest 29-aastane, kuid ühel päeval avastas ta, et tema elu pole enam endine. Ta teadvustas, et on keskeakriisi jaoks veel liiga noor, kuid ometi usub, et mida sarnast temaga toimus. Ta kirjutab portaalis Babble.com sellest, millised märgid võivad viidata, et naisel on emotsionaalne kriis.

Ma olen alles noor ja loodan, et keskeakriis ei ole mind veel tabanud, ometi on selles vanuses midagi, mis pani mind peatuma ja mõtlema, mida ma oma eluga siiani teinud olen ning mida soovin edasi teha. Selgus, et üks asi, mida ma kindlasti muuta tahan, on juuksevärv – nimelt tahan oma juuksed roosaks värvida. 

Õnneks ei ole ma oma murega üksi, kuna üsna paljud minuealised naised on kogenud sarnast kriisi. Järgnevalt on välja toodud mõned märgid, mis viitavad sellele, et naine soovib oma ellu muutusi.

1. Naine laseb endale panna mõne needi

Ütlesin oma abikaasale, et ühel päeval võin ma koju tulla mõne neediga. Õnneks suhtus ta sellesse rahulikult ja vaid naeris mu üle (õigustatult), sest tegelikult pole see ju üldse suur asi. Mõtlesin, et kuna ma enne laste saamist ei lasknud nabaneeti panna (minu salajane soov, millest olin unistanud alates teismeeast), siis see oleks hea võimalus oma mässumeelsust välja elada.

2. Naine võib rääkida lahutusest

See on loomulikult oluline asi, mida ei tasu tähelepanuta jätta. Üllataval kombel on paljud mu tuttavad tunnistanud, et nende abielu lõppes umbes siis, kui nad olid minuvanused. Emotsionaalne kriis paneb sind kõiges kahtlema ja sa hakkad tõsiselt mõtlema sellele, mida sa elult ja tulevikult ootad.

«See pole lihtne asi, millele mõelda, aga mida lähemale sa jõuad kolmekümnele, seda rohkem võib see teema sind painata,» selgitas üks naine, kes lahutas abielu kahekümnendates eluaastates. «Soovisin, et mu lastel oleks teistsugune elu, kuigi ma ei tahtnud, et mul läheks nii, nagu läks mu emal – ta lahutas 23-aastaselt. Aga lahutusega üritasin tegelikku keskeakriisi ennetada.»

3. Naine muudab oma välimust

Välimuse muutmine viitab tavaliselt sellele, et naise sees toimuvad mingisugused muutused. «Ma varjasin end oma elu eest,» sõnas üks naine. «Ma ei hoolitsenud enam oma juuste eest, lõpetasin meikimise ja ehete kandmise, sest ma ei suutnud pärast viimast last lisakilodest lahti saada. Olin siis 33-aastane.»

Aja maha võtmine võib olla just see, mis aitab sul oma eluga edasi liikuda ja õpetab, kuidas saaksid end oma nahas hästi tunda. «See võttis aega, aga nüüdseks olen sellest üle saanud,» jätkas sama naine. «Ma mõistsin, et heaks emaks ja abikaasaks olemiseks ei pea ma välja nägema nagu Barbie-nukk. Ja oluline polnud ka see, millises suuruses rõivaid ma kannan.»

4. Juuksed võivad muutuda naise kinnisideeks

Võib-olla laseb naine juuksed lühikeseks lõigata, võib-olla hoopis kahetseb seda, et pole neid kunagi pikemaks kasvatanud. Minu abikaasal on hetkel samalaadne probleem, aga kui mina üritan teha oma juustega midagi, mis näeks popp ja noortepärane välja, üritab tema leppida sellega, et peagi on ta kiilaspea. 

5. Naine võib endisest rohkem tähelepanu pöörata beebidele

Osaliselt on mu kriis tingitud ka sellest, et mu viljakus hakkab iga aastaga hääbuma. Mul on sellele raske mõelda. Ma kardan seda. Ma kardan olla üksi oma kodus ilma lasteta. Ma kardan, et kui mul pole lapsi, kelle eest enam hoolitseda, siis ma muutun väga isekaks. Ma kardan isegi seda, et ilma lasteta kaotab mu elu tähenduse. 

Ma arvan, et paljudel naistel tekib kahekümnendate eluaastate lõpus küsimus, kas peaks veel ühe lapse saama. «Mida lähemale ma jõuan neljakümnele, seda kiiremini elu läheb ja mul on tunne, et seda kiirust ei saa enam ise reguleerida,» kurtis üks ema ja lisas, et «vanemaealise emana» on tal raske mõelda, et ta ei pruugi enam lapsi saada. «Neljakümnes eluaasta on kuidagi hirmutav, hirmutavam kui kõik eelmised. Aeg on muutunud keerulisemaks, kuid samas väärtuslikumaks, eriti kui mõtlen oma lastele ja perele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles