Kuhu minna lastega Lätis? Rujiena jäätisevabrik ja Skana Kalna looduspark

Kristina Traks
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti
Läti Foto: Kristina Traks

Milline laps ei unistaks pääsemisest jäätisevabrikusse? Lätis Rujiena jäätisevabrikus saab unistus tõeks. Boonuseks loomulikult jäätis. Palju jäätist. 

Rujiena on väike unine Läti linnake enamvähem Mõisaküla «vastas». Paika on nimetatud Läti jäätisepealinnaks ja mõnede inimeste arvates on just siin valmistatud jäätis see kõige õigem saldejums. Jäätisevabrik asub 100-aastases meiereihoones, mis on algusest peale meiereina pausideta töötanud. Viimased paarkümmend aastat tehakse siin ainult jäätist. 

Ekskursiooniks tuleb eelnevalt saabumise ajas kokku leppida. Jõuame vaid autod maja ette parkida, kui lahke ekskursioonijuht juba ukse vahelt viipab, et tulge – ta ootab meid. Mõnevõrra võtab elevust  maha asjaolu, et päris tootmisesse kõndima ei lasta. Teadagi, ranged euronõuded. Seega tuleb leppida filmiga sellest, kuidas maja alumisel korrusel parasjagu jäätist valmistatakse. Aga lastele on huvitav seegi. 

Selgub, et pikkade traditsioonidega jäätisevabrikul pole praegu just kõige paremad päevad. Ilm on kurja juur – tänavune külm suvi on jäätisevabriku seisukohalt nõnda kehv, et töö käib siin vaid 3 päeva nädalas. Palgal on 14 inimest. Kogu jäätis tehakse traditsiooniliste retseptide järgi ja taimerasva ei kasutata. Sellepärast on Rujiena jäätis ka kallimat sorti. Eestist leiab seda müügilt näiteks R-Kioskitest, kuid üldiselt müüdavat Eestisse üsna vähe. Konkurents on tihe ja inimeste valik kipub kalduma ikka võimalikult odava toote kasuks. 

Tehase tutvustus lõpeb degusteerimisega – saame ära proovida valiku maitseid, mida siin valmistatakse. Sidrunijäätis, marakujajäätis, jäätis vahtrasiirupiga, kohviga… kokku on proovimiseks kümmekond erinevat sorti kindlasti. Lõpetuseks jagab giid kõigile jäätist. Lapsed on paradiisis ja saavad sel päeval oma isu jäätisest täielikult täis süüa! Kogu ettevõtmine maksab vaid 2 eurot inimese kohta.

Koopad, allikad ja puukujud 

Rujienast paarikümne kilomeetri kaugusel asub järgmine pisilinn – Mazsalaca. Linn asub Salaca jõe ääres ja peamine vaatamisväärsus on siin jõe org ning Skana Kalna (Heliseva Mäe) park. Pargis võib jalutada nii traditsioonilisel viisil jalg-jala ette või ka autoga. Maksma peab mõlemal juhul – 1,5 euro eest jalgsi käies, 5 eurot aga autoga parki läbides. Meie valime esimese viisi ja hea ongi – lapsed saavad end tühjaks joosta ja ohjeldamatult ronida. 

Salaca kaldal kulgeval matkarajal on mitmesuguseid vaatamisväärsusi, mida on loonud nii loodus kui inimene. Siin on hulgaliselt allikaid, veidra kujuga puid, koopaid, kõrgeid liivakivipaljandeid, puust hiigellinde ning huvitavaid ronilaid lastele. Kokku on rada 3 kilomeetrit pikk ja igav ei tohiks hakata ei väikestel ega suurtel. 

Kui nüüd tahta lähikonnas ka keha kinnitada, siis see võib osutuda keeruliseks. Mazsalacas on küll üks kohvik, kus vähemalt lõhnade järgi saab ka tahedamat sööki, aga kui te satute sinna ajal, mil teenindajaneiudel on parasjagu tegemist teiste klientidega, siis võite ootama jäädagi. Ja veel – selles maanurgas oleks ka nooremate inimestega mõistlikum oma hädapärased jutud ajada pigem vene, kui inglise keeles. Isegi lihtsaimatele inglise keelsetele küsimustele vastatakse enamasti näost punaseks tõmbumise ja veelgi kõvema läti keelse seletamisega. 

Vaata lisaks: 

http://www.rujienassaldejums.lv/#/ee/kodu/

http://www.vietas.lv/eng/objekts/skana_kalna_parks/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles