Naised ei jää meestele matemaatikas alla

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu järgi on nii tüdrukute ja poiste kui ka naiste ja meeste matemaatilised võimed võrdsed.

USAs asuva Wisconsin-Madisoni ülikooli teadlased analüüsiti süstemaatiliselt läbi 242 teadusartiklit, kus kokku oli hinnatud 1,3 miljoni inimese matemaatilisi oskusi, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Kõik need aastatel 1990-2007 avaldatud uuringud testisid inimesi põhikoolist alates kuni ülikooli lõpetamiseni ning hiljemgi, kirjutas Science Daily.

Ajakirja Psychological Bulletin võrguväljaandes ilmunud artikli juhtivautori Janet Hyde'i sõnul ei esinenud sugupoolte vahel märkimisväärseid erinevusi.

Ta lisas, et sotsiaalteadlaste hulgas on üldteada, et meeste ja naiste matemaatiline võimekus on võrdne, kuid selle teadmise viimine õpetajate ja vanemateni on aeganõudev ning seetõttu püütakse tüdrukuid reaalainetest ja inseneriteadustest eemal hoida.

Hyde'i sõnul on teadlastele teada, et stereotüübid mõjutavad inimese sooritusvõimet ning see võib põhjustada matemaatika õppimise puhul naistel tagasilööke.

Kui näiteks enne testi vihjata, et naistelt ei oodatagi meestega võrdseid tulemusi, siis selle tulemusena sooritusvõime langeb.

Poiste- ja tüdrukutekoolide vajadust põhjendatakse vahel matemaatiliste võimete erinevusega. Hyde loodab, et uurimistulemused vähendavad selliste koolide loomist. Tema sõnul on naised viimasel ajal suutnud tehnilistel aladel märkimisväärselt edeneda.

Poole USA meditsiinikoolide õpilastest moodustavad naised ning 48 protsenti matemaatikatudengitest on samuti naised.

Hyde'i jaoks tõstatab see küsimuse, et kui naised ei suudaks matemaatikas meestega võistelda, siis kuidas on see võimalik? «Stereotüüpne lähenemine kahjustab tütarlaste võimalusi reaalainete õppimisel,» ütles ta. «Lapsevanemad peaksid mõistma, et naised suudavad matemaatikas meestega võrdsed olla.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles