Viis lihtsat sammu, kuidas muuta oma suhet toiduga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Elus tuleb vahel ette olukordi, kui tekib tunne, et raskuste seljatamiseks on tarvis šokolaadi või kooki. See, kuidas keegi antud olukorras käitub, on individuaalne: mõni suudab kiusatusele vastu panna, kuid mõni annab neile järgi ja vaevleb hiljem süümepiinade käes.

Tegelikult ei tasu toitumisse nii karmilt suhtuda. «Koogilõik ei nurja veel su kaalulangetusplaane,» ütles kuulsuste eratreener Dalton Wong, kelle klientide hulka kuulub näiteks Jennifer Lawrence. «Kahjulik on hoopis süütunne, mis meid hiljem tabab, kuna see tekitab tunde, et kontroll pole meie kätes.» Sellisel hetkel võime toiduga liiale minna ja see ei mõju kehale hästi, kirjutab Cosmpolitan.co.uk.

Järgnevalt on välja toodud viis soovitust, kuidas muuta oma suhe toiduga normaalsemaks.

1. Küsi endalt, kas sa oled päriselt ka näljane

Kui sa ei tunne nälga, siis pole toit see, mida su keha igatseb. Dalton Wong soovitab sellisel hetkel kas vett juua või hoopis tantsida. «Kolme minuti pikkune tants aktiveerib õnnehormooni vallandumise ja annab rohkem energiat kui suhkur,» sõnas ta.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

2. Kui oled näljane, söö mõistlikult

«Kasuta söömise ajal kõiki oma meeli, kuna siis naudid sa toitu 100 protsenti ja sa ei lähe toiduga liiale,» ütles Dalton Wong. Söö sellises kohas, kus sul poleks ühtegi segajat. Näiteks teleri- või arvutiekraani ees ei soovitata süüa.

3. Naudi igat suutäit

Kui iga suutäis on sinu jaoks luksuslik, siis hindad toitu rohkem. Kindlasti tasuks igat suutäit korralikult mäluda – sel viisil naudid toitu ja täiskõhutunnet tekitav hormoon saab normaalses tempos vallanduda. See aitab ülesöömist vältida.

4. Kõht on juba täis, aga sa mõtled ikka toidule...

Mida teha siis, kui kõht on täis saamas, aga mõtted on ikka toidu juures? Dalton Wong soovitas teha midagi, mis viiks mõtted toidult mujale. Mine näiteks jalutama või korista kodus, peaasi on oma tähelepanu mujale juhtida.

5. Ole toidu eest tänulik

Kui sa oled tänulik selle eest, mida sa sõid, oled kohe palju õnnelikum. Unusta «süütunne» ja asenda see «naudingu» või «mõnuga» – teisisõnu: muuda oma suhtumist ja muutub ka su meeleolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles