Kuidas õpetada lapsi koristama?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsed toovad ellu küll palju rõõmu, aga samas tekitavad kodus ka palju segadust. Segaduse vähendamiseks on võimalik õpetada lapsi ise enda järelt veidi koristama.

Good Housekeeping annab nõu, kuidas õpetada lapsi koristama:

1) Näita head eeskuju

Kui organiseerid igapäevaselt enda asju, siis su lapsed jälgivad sind ja õpivad sellest. Hakka lastele näitama, kui nad on piisavalt vanad, kuidas sa asju koristada ja organiseerida. Räägi neile, et sa pead märkmikku ja paned asjad alati ära enda kohale kui oled nende kasutamise lõpetanud. Loodetavasti võtavad lapsed siis sinust eeskuju!

2) Õpeta organiseerimist

Õpeta lapsele põhimõtet, et igal asjal majapidamises on oma kindel koht. Selleks, et elada  õnnelikult ja pingevabalt, peab asjad alati pärast kasutamist oma kohale tagasi panema. Kasuks tuleb panipaikade peale siltide panemine − siis lastele tuleb meelde, kuhu asju panna. Oluline on luua kindlad süsteemid, mida lapsed saaksid järgida.

3) Kasutage vanusele sobilikke kalendreid ja nimekirju

Lasteaedades ja koolides kasutatakse päevaplaneerijaid, millega laps saab oma elu organiseerida. Kui on vaja teha mingeid ülesandeid, siis pange need koos kalendrisse kirja, et need tegevused ei ununeks. Pärast kohustuse ärategemist saab selle maha tõmmata, mis võib muuta koristamise mängulisemaks. Kui lähete reisile, siis lase suurematel lastel teha ise nimekiri asjadest, mida tal kaasa on vaja võtta. See arendab nende iseseisvat organiseerimisvõimet.

4) Kehtesta rutiin ja kindlad harjumused

Palu igal õhtul lapsi, et nad aitaksid enda järelt koristada. Sorteerige koos lapse riideid ja otsustage, mida läheb tal veel vaja ja mida võib annetada heategevuseks. Õpeta lapsele, et oma asju tuleb aeg-ajalt korrastada ning ebavajalikke mänguasju ja riideid on tore annetada teistele lastele, kes neid rohkem vajab.

5) Ole kannatlik

Lapsed ei oska ega taha kunagi nii põhjalikult koristada kui täiskasvanud. Väikestelt lastelt ei saagi eeldada, et nad kõik ideaalselt korda teeksid. Oluline on näidata neile head eeskuju ja neid tasapisi suunata, et oskaksid suuremaks saades paremini korda hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles