Armastus võib leevendada füüsilist valu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi pigem öeldakse, et armastus teeb haiget, võib see võimas tunne - vähemasti armumise faasis - USA teadlaste sõnul aidata leevendada füüsilist valu.
 

Ajuskaneeringud viitavad nimelt sellele, et paljud valuaistingutega seotud ajupiirkonnad aktiveeruvad ka armumõtete toimel, kirjutab BBC.

Juba varasemast on teada, et tugevad armastusega seotud tunded on seotud erinevate ajupiirkondade, muu hulgas näiteks nii maiustuste kui ka kokaiini tarbimise järel nn hea tuju hormooni dopamiini tootmisega seotud piirkondade suurenenud aktiivsusega.

Stanfordi ülikooli teadlased olid täheldanud, et kui me tunneme valu, aktiveeruvad ajuskaneeringute järgi mõned ajupiirkonnad, mis on seotud ka armastusega. Niisiis hakkas neid huvitama, kas valu ja armastus võivad omada vastastikkust mõju.

Oma eksperimendis kasutasid nad funktsionaalset magnetresonantstomograafiat, et mõõta eri ajupiirkondade aktiivsust reaalajas.

Nimelt tekitasid nad 15 tudengile kuumuse abil mõõdukat valu, kontrollides samal ajal, kas oma armastatute fotode vaatamine viib nende mõtted kõrvale. Kuna uuring keskendus inimestele, kelle armusuhted olid alles algusjärgus ja seega tunded eriti tugevad, võib see tähendada «armuravimi» mõju nõrgenemist pikema aja möödudes.

Nad leidsid, et oma armastatute piltide vaatamine vähendas katsealuste valuaistinguid enam kui lihtsalt tuttavate inimeste piltide vaatamine. Üks uuringu korraldajatest, dr. Jarred Younger märkis, et armastuse valuvaigistava toime mehhanism sarnaneb opiodide toimega ajule.

Derby ülikooli neuropsühholoog professor Paul Gilbert tõdes, et emotsionaalse seisundi ja valuaistingu vahelise seos on selge. «Üheks näiteks on jalgpallurid, kes olles üsna valusasti vigastatud, suudavad jätkata mängu tänu tugevale emotsionaalsele laengule.»

Ta lisas, et kuigi kõnealuses uuringus tuvastatud armastuse valuvaigistav toime võib paika pidada vaid suhte varases staadiumis, võib seda hiljem asendada ka midagi muud - näiteks heaolu- ja turvatunne võib armumise toimet edukalt asendada, kutsudes esile heaoluhormoonide endorfiinide tootmise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles