Levib uus meetod, kuidas emasid häbistatakse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pereblogija Rachel Garlinghouse kirjutab oma värskes postituses, et on märganud uut häirivat trendi, kuidas noori emasid häbistatakse - võõras pildistab või filmib ema, kes teeb tema meelest midagi kohatut ja postitab selle sotisaalmeediasse. Tuhanded võõrad inimesed kritiseerivad naise käitumist ja mõistavad ta lapsevanemana hukka. Ema ise ei pruugi juhtunust midagi teada.

Viimase aja jooksul on Garlinghouse oma sotsiaalmeediakanalites märganud kahte sarnast juhtumit, kus tavalist naist - mitte kuulsust - on häbistatud seetõttu, et ta ei tee mingite võõraste inimeste meelest midagi «õigesti», vahendab Parenting.

Esimese juhtumi puhul pildistas poe juhataja poes ostlevat ema, kes kandis puusal oma viieaastast last. Poodnik postitas foto oma Facebooki seinale ja vürtsitas seda mahlakate kommentaaridega ema suunas. Foto levis internetis kulutulena edasi ja lõpuks nägi seda ka kohkunud ema. 

Teine kord pildistas võõras restoranis oma beebit imetavat ema, postitas foto veebi ja kommenteeris juurde, et naine peaks end kinni katma. Taaskord levis pilt kiiresti edasi ja hiljem nägi seda ka oma last toitnud naine. 

«Emad on harjunud sellega, et nende tegevust, sageli soovimatult, arvustatakse. Enamasti teevad seda sugulased, sõbrad, naabrid, töökaaslased, aga vahel on võhivõõrad neist veelgi tüütumad ja pealetükkivamad,» nentis Garlinghouse. «Võõra ema ja tema laste pildistamine ning seejärel tema otsuste hukka mõistmine on aga täielik eraellu sekkumine. Need emad teevad igapäevaseid asju: söövad, valivad poes kaupa, kõnnivad tänaval.»

Blogija sõnul on naiste avalik häbistamine vanemlike valikute pärast argpükslik ja näitab palju rohkem pildistaja ja kommentaatorite kohta kui naise kohta, kes nende meelest tegi midagi valesti. 

Noored emad on enamasti enda suhtes väga kriitilised ja tunnevad pidevat muret, kas nende valikud on õiged. Täiuslikku kasvatusviisi pole olemas ja igaühel on õigus oma lapsi kasvatada enda äranägemise järgi. Kui sa just ei näe, et lapsevanem rikub seadust või teeb lapsele liiga, siis hoia oma arvamus endale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles