Viis võimalust, kuidas julgustada oma tütart iseseisvam olema

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga ema soovib, et tema lastest kasvaksid iseseisvad inimesed, aga kuidas julgustada lapsi, et nad mõtleksid rohkem oma peaga ja saaksid ise hakkama? Tuleb välja, et see pole sugugi keeruline, tasub vaid paar nõuannet meelde jätta.

1. Kiida jõupingutusi, mitte andekust

Lapsevanema jaoks võib see tunduda väga veidrana, et ta ei tohiks kiita lapse andekust, kirjutab Good Housekeeping. Palju tõhusam on aga öelda nii: «Sa nägid palju vaeva ja ma olen sinu üle uhke.» Sellised kommentaarid mõjuvad lapsele paremini kui «sa oled nii tark» või «sa oled väga andekas». Jõupingutusi kiites julgustad sa last rohkem keskenduma protsessile ja vähem tulemustele. Kui tüdrukud hakkavad muretsema tulemuste pärast, siis muutuvad nad tihtipeale ebakindlaks, kuna hakkavad mõtlema, kas tegid ikka kõike õigesti.

2. Ära ole enda vastu liiga karm

Lapse enesekindlamaks muutmiseks pead lisaks tema juhendamisele pöörama tähelepanu ka enda käitumisele. Kui teed lapse ees mõne vea, ära ole enda vastu liiga karm. Miks? Sellepärast, et laps võtab sinult eeskuju ka selles osas, kuidas käituda pärast läbikukkumist. Kui sa näitad lapsele, et oled kaastundlik ja mõistlik, võtab ta sinust eeskuju. Aga kui sa näitad talle, et vigade tegemine on väga halb, võtab laps ka selle mõtteviisi omaks. Kui soovid, et su laps oleks vastupidav ja enesekindel, pead talle näitama, et elus tuleb ikka ette vigu, kuid see pole veel maailma lõpp. 

3. Julge lapse ees riskida

Kui soovid, et su tütar oleks iseseisvam, siis peaks ta olema ka julge. Näita tütrele, et sina oled valmis oma mugavustsoonist välja astuma. Tal pole mingit kasu sellest, kui ta näeb, et sa teed alati kõike täiuslikult, vahel on hea näidata talle ka elu teist poolt ja seda, kuidas sa raskustele reageerid. 

Kuigi ühiskond võib survestada emasid alati käituma täiuslikult, on just vead need, mis näitavad, et sa oled kõigest inimene. Kui tütar näeb ainult elu ilusat poolt ja teda ümbritsev keskkond on laitmatult korras, siis ta ei saagi kunagi kokku puutuda asjadega, mis eeldavad tema poolt pingutamist ja vastupidavust.

Ekspertide hinnangul peavad emad just võitlema «täiusliku ema» kuvandi vastu – selle järgimine võib sinust teha hea koduperenaise, kuid tütrele ei sea see just kuigi tugevat eeskuju.

4. Ära suru lapsele alateadlikult peale soorolle

Me elame kahjuks maailmas, kus meestele ja naistele on ette nähtud teatud rollid. Emana on aga sinul võimalus oma lapse maailmavaadet kujundada – eriti oluline on see nende perede puhul, kus lisaks tütrele kasvab ka poeg. Üks moodus, kuidas seda teha, on ettevaatlikult lastele jagada koduseid ülesandeid nii, et need poleks jagatud soorollide põhiselt. Näiteks sageli pannakse poisse muru niitma, samas kui tüdrukud peavad tühjendama nõudepesumasinat. Aga jaga need ülesanded hoopis vastupidi! Pane poeg köögis askeldama ja tütrele usalda muruniitmine.

5. Ära rõhuta välimust

Vanemad tahavad tütardele sageli kinnitada, et nad on imekaunid. Selles pole midagi halba, aga tee seda mõõdukalt – tütar ei saa mingit kasu teadmisest, et tema kõige silmatorkavamaks väärtuseks on ta välimus. Lapse välimust kiites ei mõtle vanemad küll sellele, et see on ainuke asi, mille poolest laps silma paistab, aga täpselt nii lapsed seda kuulevad.

Miks on oluline, et tütar oleks enesekindel? Suurbritannias läbi viidud uuringust selgus, et 66 protsenti 16-24-aastastest tüdrukutest tunneb, et neid hoitakse ühiskonnas tagasi. See tähendab, et umbes kaks kolmandikku noortest naistest ei hakka kunagi tegelema hobidega, mis neile huvi pakuksid, kuna ühiskonnas juurdunud põhimõtete järgi pole need tüdrukutele sobivad. See tähendab ka seda, et kaks kolmandikku naistest ei jahi kunagi töökohti, mis neile meeldiksid, sest tegemist ei ole «naiste töödega». Ja seda kõike vaid seetõttu, et ühiskond on teinud neile ettekirjutuse, et nad peavad olema teatud tüüpi inimesed. Teatud tüüpi naised. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles