Tervislikud eluviisid vähendavad rinnavähi riski ka päriliku eelsoodumusega naistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu andmetel väheneb tervislike eluviisidega naistel rinnavähi tekkimise risk ka siis, kui peres on varasemalt haigusjuhtumeid ette tulnud.

New Yorgi ülikooli õppejõud Robert Gramling leidis, et inimesed on pärilikest riskidest teadlikud ning võivad eeldada, et haiguse takistamiseks ei saa ise midagi ette võtta, kirjutas myhealthnewsdaily.com.

Gramling'i uuring näitas seevastu, et tervislikud eluviisid aitasid rinnavähi vältimisele kaasa täpselt sama palju naistel, kelle perekonnas haigusjuhtumeid ette oli tulnud kui teiste puhul, kellel pärilik soodumus puudus.

Naistel, kelle perekonnas oli rinnavähki ette tulnud, oli ka kõrgem risk haigestuda võrreldes ülejäänutega. Siiski  vähendasid päriliku soodumusega naisterahvad  vähi arenemise riski umbes neljandiku võrra, kui tegid regulaarselt trenni, piirasid alkoholi tarbimist ja säilitasid normaalkaalu.

Naistel, kellel pärilikku soodumust ei olnud, vähendasid nimetatud kolme võttega vähiriski täpselt samal määral.

Gramling märkis, et paljudel on perekonnas mõni hirmus haigus ette tulnud, kuid see ei tohiks takistada tervislike valikute tegemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles