Ilukoolitaja: püsimeik tee ainult professionaali juures!

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merilin Markov-Valm
Merilin Markov-Valm Foto: Erakogu

Hinnatud ilukoolitaja ja T&M Ilusalongi omanik Merilin Markov-Valmi räägib lähemalt, milliste ohtudega peaks inimene püsimeiki tehes arvestama. 

Püsimeik (Permanent Makeup) ehk mikropigmenteerimine (rahvakeeli ka tätomeik) püsib peal poolteist kuni viis aastat, kuid see oleneb suuresti nahatüübist. Püsimeigis kantakse värvaine naha pindmisesse kihti, kus aja jooksul naha uuenemise käigus ja valguse toimel värvipigment tuhmub, kuni hajub lõplikult. See on ka peamine erinevus võrreldes keha tätoveerimisega, kus tint kantakse sügavamale nahakihti – dermisesse, kuhu see jääb lõplikult.

Üha enam kogub populaarsust püsimeik. Kui kaua püsimeiki Eestis juba tehakse? 

Püsimeik on Eesti turul olnud kusagil 13 aastat, aga laineid hakkas see lööma alles neli aastat tagasi ja tõelise populaarsuse saavutas kaks aastat tagasi. Kui varem oli ühes või kahes salongis see teenus saadaval, siis nüüd on see pea igas salongis pakutavate teenuste hulgas.

Püsimeiki saab kasutada nii kosmeetilisel, esteetilisel kui ka dekoratiivsel eesmärgil, kas siis täita kulmujoont, teha kaunis lainerijoon või kontuurida ja värvida huuled. Püsimeik on väga suureks abiks näiteks nendele inimestele, kellel trauma tagajärjel kulmud puuduvad või kasvavad vaid osaliselt. Samuti saab muuta huuled sümmeetriliseks ja võrdseks.

Kui klient on otsustanud, millise piirkonna ta soovib püsimeigiga katta, teeb spetsialist kõigepealt eskiisi, et kliendil tekiks ettekujutus lõpptulemusest. Püsimeiki ei hakata kunagi enne tegema, kui klient pole 100 protsenti eskiisiga nõus. 

Nõusoleku järel valitakse vastavalt kliendi soovile ja spetsialisti soovitustele sobiv püsivärv. Allergikute ja õrna nahaga inimestele on välja töötatud spetsiaalsed meditsiinilised värvid ning enne protseduuri on soovitatav teha käenahal sobivustest.

Nahale kantakse eelnevalt tuimestav geel või vedelik, oleneb, mis piirkonda soovitakse meiki teha. Seejärel kantakse spetsiaalse aparaadi abil värv epidermisesse ehk naha pindmisesse kihti. Klient võib tunda kerget kipitust, kuid kuna epidermises ei leidu närve ega veresooni, ei ole protseduur valulik. 

Sõltuvalt valitud piirkondade arvust võtab püsimeigi tegemine aega poolteist kuni neli tundi. Ise soovitan püsimeiki teha üks protseduur korraga. Iga protseduur peab olema nauditav.  

Püsimeik ei ole kui kunstküünte või ripsmete keemiline värvimine, mida saab kas eemaldada või kaob see ühe nädala möödumisel. 

Millistele näo piirkondadele on võimalik teha püsimeiki?

Kulmud, silmad, huuled. 

Miks sina soovitaksid inimestele püsimeiki?

Püsimeigi eesmärk on mugavus ja aja kokkuhoid. Kui arvestada kokku raha, mille kulutame erinevale kosmeetikale, siis teeb see summaarselt sama välja, kui lasta teha endale püsimeigi protseduur, mis annab kestvuse aastateks.

Kui inimene tüdineb või otsustab, et talle siiski ei sobi püsimeik, kas siis sellest vabaneda on võimalik? 

Ikka on võimalik loobuda, kuid siis juba lasereemaldusega. Püsimeiki tehes peaks hoolikalt läbi mõtlema, mida ja kuhu teha. Kindlasti panen selle teadmise nende lastevanemate südamele, kes lubavad püsimeiki teha alaealistel vanuses 13 aastat ja vanemad. Nii mõnigi lapsevanem tuleb koos lapsega, sooviks oma kasvandikule kulme teha. Nende soovid on täna nii, homme naa ja see võib mõne noore neiu elu häirivaks muuta. 

Püsimeik. Foto: NYT
Püsimeik. Foto: NYT Foto: CHIP LITHERLAND/NYT

Kui palju püsimeik maksab ja kas see on kättesaadav kõigile?

Kahjuks on nii, et püsimeik on kättesaadav juba igas salongis ja kõigile ning tegijaid on seinast seina. Kas see on ka kvaliteetne? Kui sattuda ebapädeva spetsialisti juurde, võivad tagajärjed olla hullud. Alles hiljuti tehti ühele noorele neiule kulmud nii, et selle tagajärjel vajab ta psühholoogi abi, et toime tulla sellega, mis talle tehti. Selleks on väga tähtis, et inimene oleks täisealine ja teab täpselt, mis on tema soov. Paraku on nii, et inimesed jooksevad hea hinna peale, aga unustavad uurida, millise spetsialistiga on tegemist. Odav hind ei tähenda veel head tulemust. Püsimeik ei ole odav lõbu. 

Kui tuua näiteks kulmud, siis olenevalt sellest, mis tehnika valitakse, maksab protseduur 100 - 250 eurot. Sellele järgneb veel kuu jooksul järelhooldus, mis maksab 70 - 100 eurot. Paljud kliendid valivad püsimeigi ja ühel hetkel otsustavad, et hooldusesse ei tule, sest kõik on justkui hästi, kuid spetsialist peab saama alati teha hooldust, et tulemus oleks 100 protsenti perfektne.

Millised riskid veel püsimeigiga kaasnevad?

Nii nagu iga tööga, kaasnevad riskid ka püsimeigi tegemisel. Klient peab olema terve, puhanud ja ei tohi olla tarvitanud alkoholi. Kui püsimeik teostatakse õigesti, õigete vahenditega ning naha eest hoolitsetakse pärast protseduuri nagu peab, siis otseseid riske ei ole. Teisest küljest on kõik inimesed erinevad ning nende organism reageerib püsimeigile erinevalt. Kui püsimeiki teeb professionaal, siis puuduvad ka riskid ja ohud.

Kas on näidustusi, millal ei tohi püsimeiki teha?

Üldiselt võivad seda teha siiski kõik, kes soovivad, oluline on vaid olla endas kindel ning teadlik, millega on tegu. Nagu eelnevalt ka mainisin, siis oluline on tulla puhanuna, alkoholi tarvitamata ning tervena. 

Mida soovitaksid nendele, kes on püsimeigist huvitatud, kuid kardavad?

Kindlasti soovitan nõu küsida ja saada kõik vastused oma küsimustele, et hajutada hirme. Olen püsimeigi protseduuri läbi viinud ning koolitusi teinud juba aastaid ning kogemus on suur. Samuti saab meie juurest kõik vajalikud vastused oma küsimustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles