Teadlased tegid kindlaks, miks võivad naised täiskasvanuna kaalus juurde võtta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Michigan State’i ülikoolis läbi viidud uuringust selgus, et kui naisel on lapsepõlves olnud traumeerivaid kogemusi, siis võtab ta täiskasvanuna suurema tõenäosusega kaalus juurde.

Teadlased tegid kindlaks, et naised kes on enne 16. eluaastat kogenud traumeerivaid perekondlikke või muid sündmusi, võtavad täiskasvanuna rohkem kaalus juurde kui need, kes pole taolisi asju kogenud, kirjutab Elite Daily.

Uuringu tarbeks küsitleti 2259 naist ja 1358 meest. Osalejaid küsitleti neli korda 15 aasta jooksul. Lapsepõlves aset leidvaks traumeerivaks sündmuseks loeti näiteks vanemate lahutust, perekonna majanduslikke probleeme või seda, kui üks vanematest põdes vaimuhaigust.

Selgus, et naised, kes puutusid nooruses kokku traumeerivate sündmustega, võtsid täiskasvanuna tõenäolisemalt kaalus juurde. See oli levinum kaalutõusu põhjus kui näiteks täiskasvanueas kogetud stress või traumeerivad sündmused.

Üllataval kombel selgus, et meeste puhul ei oma taolised sündmused kaalutõusul olulist mõju. Teadlased märkisid, et asi võib olla selles, et naised otsivad stressi korral sageli lohutust toidust, samas kui mehed pöörduvad pigem alkoholi poole.

Teine võimalik põhjus, miks naisi võivad rasked sündmused rohkem mõjutada, on see, et naised – hoolimata vanusest – on stressi suhtes tundlikumad kui mehed.

Sotsioloogia professor Hui Liu selgitas, et naistel kujunevad nooruses välja harjumused, mis mõjutavad nende kehakaalu terve elu vältel. Tema sõnul näitab antud uuring, kuivõrd oluline on säästa lapsi stressi tekitavatest sündmustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles