Miks muutub naise pepu vananedes lamedaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aja jooksul naise keha muutub. Sihvakast plikast saab täiskasvanud naine, kelle keha jätkab muutumist elu lõpuni. 

Näiteks pole see üllatus, kui avastad ühtäkki, et vanad kingad ei mahu enam jalga. Jalavõlv läheb suuremaks ja kingad tuleb välja vahetada, kirjutab Daily Mail. Ka sellega ollakse harjunud, et silmanägemine kehveneb ja tuleb prille kanda.

Gravitatsioon teeb oma töö ja nahk hakkab ajapikku venima. Selle märke võib silmata kogu kehal. Küll aga võib üllatuseks tulla see, kui kurvikas istmik aja jooksul kaob ja muutub keskikka jõudes lamedamaks. 

Kuhu kurvid kaovad? Keskealiste naiste treenimisele spetsialiseerinud fitnessiekspert Karen Austin sõnab, et haihtuv pepu on paljude vanemate naiste mure. Peale loomulike protsesside on ka mõningaid tegevusi, mis võivad sellele kaasa aidata.

Vananedes lihased kõhetuvad. Kaunis pepu kaotab aga oma vormi kiiremini, kui naisel on kombeks jojo-dieeditada ehk sagedasti kaalu kaotada ja taas juurde võtta, süüa väga palju suhkrut, piirata kaalu kaotamise nimel kaloritarbimist ja teha liigselt kardiotreeninguid.  

Kui oled alati hajunud kaalu langetamiseks jooksma, võid avastada, et kuigi su istmik, käed ja jalad lähevad saledamaks, siis kõht eest ära ei kao. Kareni sõnul tabab see probleem paljusid keskikka jõudnud (eriti õuna-kujulise kehatüübiga) naisi. Menopausi tõttu östrogeeni ja progesterooni tase vähenevad, aga kortisooli tase tõuseb. See stressihormoon saab nüüd suurema võimu, mistõttu rasv hakkab kogunema just kõhupiirkonda. Naine muutub stressi suhtes tundlikumaks ja varasemalt toimunud dieedid ja treeningud enam ei toimi.

Kortisooli tase tõuseb veelgi rohkem karmi trenni, kalorivaese dieedi ja puuduliku une korral. Keha kohaneb uue olukorraga nii, et vähendab rasvakogust pepul ja mujal, ning koondab selle kõhule, kus on rohkem kortisooli retseptoreid. 

Treeneri sõnul on kõige lihtsam probleemi ennetada, mitte sellega hiljem tegeleda, kuid tegelikult ei maksa äravajuva istmiku pärast üleliia põdeda. «Tuleb olla realistlik,» sõnab ta. «Sul ei ole enam sama figuur ja lihastoonus, mis kakskümmend aastat tagasi, aga olukorda saab kindlasti parandada. Lühiajalised intensiivsed harjutused nagu kükid ja väljaasted on oluliselt tõhusamad kui jooks või rattasõit. Tuleb loobuda suhkrust, piirata nisu ja tärklist ning jälgida, et iga toidukord sisaldaks palju valke.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles