Huumorinurk: uinakute välimääraja

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsena vihkasime me kõik uinakuid. Isegi juba täiskasvanueas, enne lapsesaamist, tundusid uinakud mõttetu ajaraiskamisena, mille asemel võis näiteks raamatuid lugeda, süüa või järjest mitmeid episoode oma lemmikseriaali vaadata. Siis said meist lapsevanemad.

Teadlased on kõnelenud: lapsed vajavad uinakuid. See on laste arengule vajalik, ütlevad nad. Mida teadus teile õpetanud ei ole (aga meie õpetame) on, et meie, emad, vajame neid uinakuid sama hädasti nagu meie võsukesed. Et säilitada terve mõistus, kirjutab Emmede Klubi.

Kõik lapsed sellel planeedil võitlevad uinakutega. Mis veel hullem: kuigi meie Uinakute Välimääraja koosneb kümnest erinevat tüüpi uinakust, on vaid üks neist taeva kingitus. Oskate ehk arvata, milline neist nimekirjas loetletud uinakutest on ainus hea uinak?

 1. «Üks Häda Teise Järel»-uinak. See on uinak, kui lapsel on iga mõne sekundi tagant mõni pakiline häda. «Tahan juua», «tahan pissile», «tahan unejuttu», «tahan, tahan, tahan». Selleks ajaks, kui laps lõpuks päriselt magama jääb, on juba aeg ta üles äratada, et õhtuune saabumiseni jäänud minuteid lugema hakata.

2. «Seda Poleks Nagu Olnudki»-uinak. Viimaks ometi! Laps magab ja nüüd on aeg mõned minutid lõõgastuda, et seejärel vajalike toimetusteni jõuda. Oota. Mis see oli? Laps on ärkvel?! Möödunud on ainult viisteist naeruväärset minutit! Kas te teete nalja?! MA JUST ISTUSIN MAHA!

3. «See Ei Ole Tegelikult Üldse Uinak»-uinak. Sa paned lapse voodisse, sulged ta toa ukse ja pikka aega on kõik täiesti vaikne. «Ta magab,» mõtled sa rõõmustades vaid selleks, et ukse vahelt sisse piiluda ja taibata, et laps on täiesti ärkvel. Ta lihtsalt veedab voodis mõnusalt aega, mängib oma mänguasjadega, loeb raamatuid ja - mis peamine - EI MAGA SUGUGI.

 4. Kogemata-uinak. Sa seisad köögis ja valmistad õhtusööki ette ning samal ajal istub su laps diivanil ja vaatab Lammas Shauni. Heidad elutoadiivanile kiire pilgu, et last kontrollida ja otseloomulikult on ta sinnasamma lössi vajunud ning uinunud. Seda uinakut võib kohata ka restoranilauas istudes, teatris lasteetendusel ja kõikjal mujal, kus sa tegelikult tahaksid, et ta ärkvel oleks.

 5. Autouinak. See stsenaarium on sulle hästi tuttav. Oled kümne minuti autosõidu kaugusel kodust, su laps on terve hommikupooliku lakkamatult lobisenud ja kädistanud ning nüüd on ta äkitselt oma turvatoolis ära kustunud. Pargid auto kodu ette teades, et kui sa autost väljud, ärkab laps üles ja leiab, et ta on nüüd täielikult välja puhanud ja tänaseks piisavalt maganud kuigi SINUL oleks hädasti vaja olnud, et ta veel magaks. Kui teinekord mõnda naist maja ees seisvas autos istumas näed, on 99 protsenti tõenäosus, et tagaistmel on magav väikelaps.

6. Varajane Uinak. Seda esineb eriti tihti, kui laps on üle minemas kahelt uinakult päevas ühele, kasvuspurti läbi tegemas või lihtsalt otsustanud sind karistada selle eest, et sa hommikul ta pudru peale piiramatutes kogustes moosi panema ei soostunud. Juba kell 9 hommikul hakkab põnn silmi hõõruma ja haigutama. Sa tead, et kui sa tal magada ei lase, ootab sind ees kohutav rist ja viletsus. Samas - kui tal uinuda lased, on ta keskpäevaks ärkvel ja nii, nii, nii kaugel õhtusest uneajast.

7. Hiline Uinak. See on Varajase Uinaku kuri kaksikvend. Mõnikord jääd sa linnas asju ajades hilja peale või venib mõni külaskäik mängukaaslase juures pikale ja laps ei jää enne kella kolme pärastlõunal magama. See on kohutavalt nõme olukord, sest nii magab laps vältimatult vähemalt õhtusöögiajani ja kauemgi ning suunab kõik oma värskelt ammutatud energia sinu hiliste öötundideni piinamisse.

8. Ootamatu Vahejuhtumi Uinak. Su pisike on juba pool tundi vaikselt voodis olnud ja sa oled kindel, et sul on piisavalt aega, et kodust tolmuimeja ja mopiga üle käia ning aukartustäratavalt kõrgeks kasvanud musta pesu kuhjaga rinda pista. Siis kuuled sa lapse toast nuttu, sest ta on läbi une püksi kakanud. Ta on nüüd sada protsenti ärkvel ja kohutavalt endast väljas. Arusaadav – isegi oleks ärritunud, kui une pealt püksid täis teinud oleks...

9. «Seda Ei Juhtu Kunagi»-uinak. Need hetked, kui tead sügaval südames, et su lapsed ei jää päris kindlasti magama, aga sa sätid nad siiski voodisse, klammerdudes meeleheitlikult selle viimase õhkõrna lootuseraasu külge, et nad tegelikult siiski uinuvad. Seda ei juhtu tegelikult niikuinii, aga sa loodad edasi ja palvetad ja... annad alla, lubad neil pool tundi hiljem voodist välja tulla, ohkad ja haigutad hoopis ise väsinult.

10. Tõeline Uinak. Ideaalne uinak, mis saabub kohe, kui ulatad lapsele lutipudeli, luti, kaisulooma, raamatu ja mille iganes muu, mida ta nõuab. Laps jääb rahulikult voodisse, et üksikute minutite möödudes Unemaale sõita. Maad võtab õnnis rahu. See on imeline. See on ideaalne. See on kõik, mida sa oma elult eales oodanud oled.

Kui pakkusid, et just number 10 on ainus hea uinak nimekirjas – palju õnne! Sinu võit! Kahju ainult, et sa tähistada ei saa, sest...

Su laps on ärkvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles