Kas regulaarselt seksimine teeb õnnelikumaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Carnegie Melloni ülikooli teadlased lükkasid ümber väite, et seks teeb inimesi õnnelikumaks. Veelgi enam, teadlased tuvastasid, et seks võib inimese hoopis õnnetuks teha.

Mitmed eelnevalt läbi viidud uuringud on näidanud, et seks on otseselt seotud õnnetundega. Üks teadlaste grupp väitis lausa seda, et kui seksida korra nädalas, on õnnetunne sama suur kui suure rahasumma teenimise korral, kirjutab Business Insider.

Ent nendes uuringutes polnud selgelt märgitud, milline element – kas seks või õnnetunne – on põhjuseks ja milline tulemuseks. Peale selle võivad muud tegurid, näiteks sissetulek, asukoht ja vanus määrata, mis teeb meid õnnelikuks ja mis mitte.

Värske uuringu läbi viinud teadlased märkisid, et kuigi võib uskuda, et seks mõjub õnnetundele hästi, on veelgi usutavam see, et õnnetunne mõjutab seksi... või et mõni kolmas tegur, näiteks tervis, mõjutab nii seksi kui õnnetunnet. 

Asja selgeks tegemiseks mõtlesid teadlased välja eksperimendi, mis peaks selgelt näitama, kas seks teeb õnnelikumaks või mitte.

Eksperiment oli otsekohene: mõõta, kuivõrd rahul on paarisuhtes olevad inimesed oma voodieluga. Seejärel jagati paarid kahte rühma - ühel rühmal paluti tavapärasest tihemini seksida ja teistel paluti oma voodielu mitte muuta. Lõpuks analüüsiti, kas tihemini seksimine tegi inimesi õnnelikumaks või mitte.

Uuringus osalesid heteroseksuaalsed ja ametlikult abielus olevad paarid. Inimeste vanus jäi vahemikku 35-65.

Uuring kestis 90 päeva ja selle aja jooksul täitsid kõik paarid iga päeva lõpus online-päevikut. Päevik aitas teadlastel hinnata paaride meeleolu ja seda, kas nad olid oma voodieluga rahul või mitte. 

Tulemused olid mõnevõrra üllatavad. Kuigi siiani arvati, et seks võib tuju tõsta, täheldasid teadlased, et neil paaridel, kes seksisid rohkem, kippus meeleolu hoopis langema. Teadlaste sõnul ei nautinud paarisuhtes olevad inimesed seda, et nad said rohkem seksida. Kuigi teadlased võivad vaid spekuleerida, miks see on nii, on üks asi kindel: tihemini seksimine ei tee õnnelikumaks.

Teadlased soovitavad parema voodielu nimel keskenduda kvaliteedile mitte kvantiteedile ehk ära pea järge, kui sageli te kallimaga seksite, vaid keskendu sellele, et iga kord oleks nauditav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles