Sõnad, mis võivad vestluskaaslastele reeta su ebakindlust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas teadsid, et mõned sõnad võivad vestluskaaslastele märku anda, et sa pole kuigi enesekindel? Kui sa tead, millised sõnad võivad sind reeta, siis on kerge neid vältida ja jätta mulje, et sa tead täpselt, millest sa räägid.

Lifehack pani kirja mõned sõnad, mis võivad viidata su ebakindlusele.

1. Kasutad sõnade asemel häälitsust «mmm»

Paljud inimesed ütlevad «mmm» siis, kui nad ei leia parajasti õigeid sõnu, mida partnerile vastata. Aga on kindel põhjus, miks seda häälitsust ei kuule kunagi näiteks uudisteankru suust. Sellised häälitsused näitavad ebakindlust ja rumalust. Kui sina kasutad vastusena sageli seda häälitsust, lõpeta see kohe ära. Kui sa ei leia vastamiseks kohe õigeid sõnu, tee väike paus.

2. «Nagu» ja «mingi»

Mõned inimesed lisavad «nagu» ja «mingi» peaaegu igasse lausesse. See pole hea harjumus, kui soovid, et inimesed võtaksid sind tõsiselt. Sellised sõnad võivad sinust rumala mulje jätta.

3. «Lihtsalt»

Laused stiilis «lihtsalt tahtsin küsida» või «lihtsalt kontrollisin» muudavad su väiteid ja palveid nõrgemaks. Sa ei jäta kuigi enesekindlat muljet, kuigi sa võid oma sõnades üsna kindel olla. Unusta kõik üleliigsed sõnad ja räägi julgelt. Räägi nii, nagu sa teaksid täpselt, kuidas ja millest rääkida.

4. «Loodetavasti»

Kui sa kasutad jutu sees sageli sõna «loodetavasti» või kui sa pidevalt ütled, et loodetavasti jõuad üle või teise asja tehtud, siis see näitab inimestele, et sul puudub olukorra üle kontroll. See võib anda soovitule vastupidise tulemuse, sest sa jätad nõrga ja abitu mulje ning teised arvavad, et sind ei saa usaldada.

5. «Tegelikult»

Seda sõna kasutatakse väga palju ka sellistes lausetes, kus see stiililises mõttes on täiesti ebavajalik. Sõna «tegelikult» võib lausetest välja jätta.

6. «Vabandust»

Teatud olukordades on vabandamine hädavajalik, kuid seda sõna kasutatakse üsna palju vales kontekstis. Kui sa pöördud kellegi poole ja ütled «vabandust, kas sa võiksid siia tulla?» või «vabandust, kas sulle sobib selline plaan?», siis see näitab, et sa pole enesekindel. Kasuta seda sõna vaid siis, kui sa tõesti soovid kelleltki vabandust paluda, kuid teistes olukordades unusta see ära ja ole julgem.

7. Ropendamine

Ropud sõnad võivad lisada su väidetele kaalu, kuid sageli on ropud sõnad ebavajalikud ja ebaviisakad. Need näitavad, et sa oled jututeema suhtes ebakindel või lihtsalt harimatu ja ebaviisakas inimene. Jäta ropud sõnad vestlusest välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles