Kümme põhimõtet, mida laste kasvatamisel pärast lahutust järgida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inetu lahutus
Inetu lahutus Foto: SCANPIX

Iga suhe ja iga laps on erinevad ning lahutus võib mõjutada lapse arengu igat aspekti. Suure tüli käigus on kiusatusi lapsikuks käitumiseks väga palju, kuid oma lastele mõeldes võiksite partneriga kiiresti kokkuleppele jõuda ja raskustest hoolimata mõistlikult käituda. 

On lapsi, kes jäävad vanemate lahutuse tõttu koolis maha ja on ka selliseid, kes pühenduvad jäägitult koolitöödele kõige muu arvelt. Mõni laps satub depressiooni, mõni muutub enesetapjalikuks, mõni on kogu aeg vihane. Samas on ka neid, kes muutuvad ebatavaliselt abivalmiks ja rõõmsameelseks. Mõned lapsed tahavad vanemate lahutuse järel aina omaette olla, teised muutuvad vastupidiselt liigselt seltsivaks. On lapsi, kes ei suuda seetõttu lähisuhteid üldse usaldada ja on neid, kelle segadus väljendub hüperseksuaalsuses. Lahutus võib põhjustada lapsel ka söömishäireid ja uneprobleeme. Mõni laps jätab väliselt mulje, et vanemate lahutus ei lähe talle vähimalgi määral korda, kirjutab Psychology Today. 

Kuigi lahutuse järel võib kaasneda lastega palju probleeme, ei maksa unustada, et probleeme on ka täiesti tavalistes «traditsioonilistes» peredes. See, kuidas sa lahutuse ajal ja pärast seda oma lapsi kasvatad, võib nende arengut üldises plaanis palju mõjutada. Need lapsed, kes tunnevad ka vanemate lahkumineku ajal, et neid armastatakse ja toetatakse ning kelle ema ja isa suudavad omavahel arukalt suhelda, võivad kasvada isegi võimekamateks inimesteks kui need lapsed, kelle elus pole selliseid suuri muutusid ja väljakutseid üldse olnud.

Kuidas lahutuse ajal edukalt toime tulla?

1. Leppimine. Paratamatult on te elu mõneks ajaks pea peale pööratud. Ees on palju väljakutseid ja raskeid aegu. Lepi sellega, see on normaalne.

2. Kättesaadavus. Ole oma laste jaoks olemas nii palju kui võimalik, et neid kuulata ja neile nõu anda. Nüüd vajavad nad sind rohkem kui kunagi varem, et oleksid täielikult kohal ja tunnistaksid nende vajadusi.

3. Etteaimatavus. Anna endast kõik, et muuta kodune õhkkond usaldusväärseks. Loo uus rutiin ja jää sellele kindlaks, et see oleks etteaimatav.

4. Küpsus. Ole oma laste nimel tugev ja usaldusväärne. Nad peavad teadma, et vähemalt üks vanematest suudab jääda täiskasvanulikuks ja talle saab kindel olla. 

5. Positiivsus. Tõsta esile teise vanema positiivseid omadusi. Pea vastu kiusatusele teda laste ees mustata ja rääkida tema halbadest omadustest.

6. Sõprus. Hoia enda lähedal häid sõpru ja sugulasi nii enda kui oma laste pärast. Sel ajal kulub nende abi tihti ära.

7. Piirid. Ära räägi lastele oma abieluprobleemidest. Nad on sinu lapsed, mitte su sõbrad. 

8. Omaette olemise aeg. Otsi võimalusi, et saaksid hoolitseda enda füüsiliste, sotsiaalsete, intellektuaalsete ja emotsionaalsete vajaduste eest.

9. Eneseteostus. Muuda oma elu tähenduslikuks. Ole oma lastele hea eeskuju - õnnelik ja produktiivne - ning võid hiljem avastada, et lapsed on sinu pealt õppinud, kuidas endagi elus raskustega paremini toime tulla. 

10. Väljavaade. Pikema aja jooksul on lastele pere koosseisust olulisemad armastus, reeglid ja mõtestatud õppimisvõimalused. Tuleta seda endale meelde, kui tunned, et raskused võtavad silme eest mustaks.

Lahutus laastab ka täiskasvanu elu, kuid lastele on see enamasti veel palju raskem. Kui nad ei saa vähemalt ühele vanemale kindlad olla, siis muutub maailm nende silmis ohtlikuks ja hirmsaks paigaks. 

Kuigi lahutus lööb laste elu mõneks ajaks uppi, siis kehtivad sel ajal siiski tavalised laste kasvatamise reeglid. Kui sa oled enda vastu hea ja laste jaoks tugev, suutes märgata nende emotsionaalseid, sotsiaalseid, füüsilisi ja intellektuaalseid vajadusi, siis tuled lõpuks sellest kõigest veelgi tugevama ja õnnelikumana välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles