Vastused enim levinud küsimustele unenägude kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida üritavad unenäod sulle öelda ja miks pole alati meeles, mida sa öösel unes nägid? Psühholoogiadoktor Patrick McNamara jagab portaalis Psychology Today vastuseid kõige enam levinud küsimustele unenägude kohta.

Mis on unenäod?

Unenäod on vaimsed kogemused, mida me kogeme magamise ajal. Me teame, et unenäod eksisteerivad, sest enamik meist on magamise ajal näinud erinevaid kujutluspilte või kogenud mõtteid. Samuti on kindlaks tehtud, et teatud ajupiirkonnad on magamise ajal väga aktiivsed.

Miks me näeme unenägusid?

Selle kohta on mitmeid teooriaid, kuid keegi ei tea täpselt, miks see nii on. Mõned psühholoogid usuvad, et unenägudel polegi mingit funktsiooni. Teised usuvad, et unenägude eesmärgiks on intensiivsete tunnete töötlemine või et need aitavad emotsionaalsetel mälestustel kinnistuda. On arutatud sellist teooriat, et unenäod aitavad meid stimuleerida, et me oskaks paremini päevaseid ohte vältida. Leidub veel mitmeid erinevaid selgitusi, miks me unenägusid näeme ja neil kõigil võib mingil määral tõepõhi all olla.

Kas kõik inimesed näevad unenägusid?

Ei. On väga väike hulk inimesi, kes ei mäleta põhimõtteliselt üldse, et nad oleksid und näinud. Kuna need inimesed saavad oma igapäevategemistega kenasti hakkama, siis see näitab, et unenägusid ei ole tarvis meelde jätta selleks, et aju funktsioneeriks normaalselt. Teine selgitus võib olla see, et neil inimestel on tekkinud mõned muud ajuprotsessid, mis täidavad sama rolli, mida unenäod.

Kui pikalt unenäod tavaliselt kestavad?

Seda ei tea keegi täpselt. Kiirete silmaliigutustega ehk REM und seostatakse väga elavate unenägudega, mis võivad kesta kuni 45 minutit, kuigi tegelikult puuduvad vahendid, millega täpselt mõõta unenägude pikkust. Kuigi meile võib hommikul tunduda, et unenägu oli lühike, võis see reaalselt kesta palju kauem, kui oskame arvata.

Kas unenägudel on mingi tähendus?

On väga ebatõenäoline, et unenäod on täiesti ilma tähenduseta. Enamasti on unenäod üles ehitatud nii, et need moodustavad mingi loo. On ka neid unenägusid, millel puudub lugu ja need on tavaliselt lihtsalt visuaalsed pildid või mõtete jadad. Ent ka sellised ilma loota unenäod võivad une nägijale mingit lugu rääkida.

Millest unenäod enamasti räägivad?

Unenägusid ei saa tõlgendada ühe valemi alusel, ent teadlased on analüüsinud tuhandeid unenägusid ning kindlaks teinud, et enamasti näevad inimesed unes tuttavaid inimesi, kes suhtlevad unenäo nägijaga erineval moel.

Mis on teadlik uni?

Teadlik uni tähendab seda, et unenäo nägija saab aru, et ta näeb sel hetkel und. Teadlik uni erineb oluliselt tavapärastest unenägudest. Näiteks on kindlaks tehtud, et teadliku une ajal on teatud närvivõrgustikud ajus palju aktiivsemad kui tavaliste unenägude ajal.

Mis on luupainajad?

Luupainajad on hirmutavad unenäod, mis tavaliselt leiavad aset REM une ajal ning häirivad magajat sedavõrd, et ta ärkab hetkeks üles. Mõned psühholoogid ongi väitnud, et unenägu pole luupainaja, kui see ei ärata inimest üles. Samas võivad üles äratada ka erootilised, kurvad, loomingulised või vaimsed unenäod, mistõttu ei saa väita, et luupainaja on kindlasti selline unenägu, mis äratab magaja üles.

Mida teha, et unenäod püsiksid paremini meeles?

Hakka unenägusid üles kirjutama või salvesta oma unenäod diktofoni abil. Kui sa hiljem neid tekste loed või kuulad, siis meenub sulle ka unenägu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles