Enne kui lähed rahva sekka, loe mudilasele sõnad peale

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvistel suursündmustel on alati oht, et põnn võib vanematel silmist kaduda. Kuigi see on lapsele traumeeriv, on säärane lühiajaline kadumine üsna tavapärane lapsepõlvekogemus ja nii vanem kui laps peaksid selleks valmis olema. 

Kuigi enamasti öeldakse lapsele, et rahvasummas kadudes tuleks pöörduda turvatöötaja või politseiniku poole, siis tegelikult ei pruugi laps ühtki korrakaitsjat silmata ning võib sattuda paanikasse, kirjutab Yahoo Parenting. 

Kui teil on plaanis minna randa või mujale, kus on oht, et väikelaps läheb omapäi rändama, siis räägi talle enne põhjalikult, kuidas sellises olukorras käituda.

Laps peab teadma oma vanema nime ja telefoninumbrit. Kui mõnelt kolmeaastaselt põnnilt küsida, mis ta ema või isa nimi on, vastab ta tõenäoliselt «Emme» ja «Issi». Harjutage nimed mitu korda läbi ja pane lapse külge silt vajaliku infoga. 

Laps peab teadma, et ta peab hoidma turvalise täiskasvanu ligi. Rääkige läbi, et ta peaks alati ka ise silmas, et ei kõnniks sinust kogemata eemale. Näita talle ette, milliste tunnuste järgi saab ta su rahvasummas kergemini üles leida (näiteks pane endale pähe punane kübar vms). 

Kui laps kaob ära, jäägu samasse kohta seisma ja hüüdku sind. Kui muidu ei tohi laps karjuda, siis kadumise korral võib ta seda reeglit rikkuda. Las ta harjutab kodus, kuidas öelda isa ja ema nime ning kuidas teid appi kutsuda. Ütle talle selgelt, et kui ta ei leia sind üles, peab ta sind hüüdma üha uuesti ja uuesti.

Kui laps ei leia enda lähedalt turvatöötajat, palugu mõne lastega ema abi. Laps usaldab võõrast emmet suurema tõenäosusega ning ühtlasi on see statistiliselt talle endale kõige ohutum variant. Õpeta lapsele, et ta ta ütleks mõnele lastega emale oma vanemate nime ja telefoninumbri või näitaks vastava infoga sedelikest, mille oled talle kaela riputanud või taskusse pistnud. Kui laps on mingis asutuses, peaks ta pöörduma selle töötaja poole.

Ütle lapsele, et ta leitakse kindlasti alati üles. Lapseea jooksul läheb natukeseks kaduma iga seitsmes laps kümnest, mistõttu on see üsna tavapärane oht ning selleks peab valmis olema. Õpeta lapsele, et sellises olukorras ei tohi ta vaatamata hirmule peitu pugeda ega mujale minna vanemaid otsima, sest nii on teda raskem üles leida. 

Ära karda, et turvalisusest rääkimine võiks last hirmutada, sest kui sa teed seda rahulikult ja läbimõeldult, mõjub see arglikumale lapsele hoopis rahustavalt. Kui laps kaobki ära, ei tohi temaga pahandada või teda selle eest karistada! Kadumine on lapsele isegi äärmiselt hirmutav kogemus ja iseenesest meeldejääv õppetund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles