Kümme nõuannet, kuidas võiks 30. eluaastates oma elu muuta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolmekümnendad eluaastad on väga huvitav aeg. Sulle võib tunduda, et kätte on jõudnud sinu elu n-ö kuldaastad – või tunned hoopis, et su tempo hakkab aeglaselt raugema. Igatahes oled targem kui varem ja sul on rohkem kogemusi.

Loodetavasti oled vabanenud mõnest halvast harjumusest ja harjud mõttega, et sinust on saanud täiskasvanu. Selleks, et saaksid end paremini ette valmistada tulevateks põnevateks aastateks, loe, milliseid elustiilimuutusi võiks teha, et elu oleks veelgi nauditavam, kirjutab Lifehack.

  • Armasta iseennast rohkem

Iseenda armastamine on kolmekümnendates eriti oluline, kuna sa hakkad harjuma sellega, mida täiskasvanuelu sulle pakub (arved, karjäär, maksud, abikaasa ja võib-olla ka lapsed). Alles siis, kui oled õppinud end armastama, saad sa jagada armastust ka teistega, seda nii isiklikus kui ka tööalases elus. Pealegi on iseenda armastamine sel perioodil ääretult vabastav.

Alusta igat päeva sellega, et oled tänulik selle eest, kes sa oled. Sa oled ilus, tark ja võimekas ning sa annad endast alati parima. Ole enesekindel ja uhke oma valikute, tegemiste, lootuste ja unistuste üle. Ära veeda aega inimestega, kes ei kohtle sind hästi. Ole parem nendega, kes tekitavad sinus hea tunde. See mõjub hästi su tunnetele ja tõstab enesehinnangut.

  • Hakka üles ehitama oma unelmate elu

Sinu isiklik elu omab olulist rolli õnne, edu ja rahulduse saavutamises. Kui sa tahad abielluda, lapsi saada ja kodu soetada, siis 30. eluaastad on selle jaoks ideaalne aeg. Küsi endalt, mida sa saaksid teha nüüd, et olla aasta lõpus sammuke lähemal oma unistustele. Ära lükka unistuste ellu viimist edasi. Kui sa tunned nüüd ja praegu, et soovid abielluda ja lapsi saada, ära lükka seda unistust viie aasta võrra edasi.

Blogija Mark Manson on kirjutanud: «Sul pole aega. Sul pole raha. Sa pead oma karjääri enne korda saama. Nad teevad su senisele elule lõpu. Oh, ole vait! Lapsed on imelised. Nad muudavad sind igas mõttes paremaks inimeseks. Nad panevad sind piire ületama. Nad teevad sind õnnelikuks. Lastesaamist ei peaks kartma.»

  • Tee tööd, mis sulle päriselt ka meeldib

Kolmekümnendad eluaastad on hea aeg selleks, et uurida lähemalt teisi eluvaldkondi ja pöörata tähelepanu oma tõelistele kirgedele, olgu selleks muusika, kirjutamine või äri. Miski pole hullem, kui enda sidumine tööga, mida sa vihkad. Sel viisil pole sul ju mingit võimalust ellu viia oma pikaaegseid unistusi.

Leia töö, mis sulle meeldiks ja mis ühendaks sinu kire ning oskused. Töö, mis pakuks sulle suurimat rahuldust. Steve Jobs on öelnud: «Töö täidab suure osa sinu elust… ja ainus moodus, kuidas teha tööd hästi, on tehes sellist tööd, mida sa armastad. Kui sa pole seda veel leidnud, jätka otsimist. Ära lepi vähemaga. Nagu ka kõigi teiste südameasjadega, sa tajud ise, millal oled õige asja üles leidnud.»

  • Ära võrdle end teistega

Tänu sotsiaalmeediale on praegusel ajal üsna kerge võrrelda end teistega, kes on juba abielus, lapsevanemad või soetanud oma kodu. See võib sinus tekitada tõelise luuseri tunde. Ent ära võrdle end teistega. Me kõik oleme erinevad ja kasvame erineval kiirusel. Oluline on seda mõista just kolmekümnendates eluaastates, vastasel juhul võid kogeda depressiooni ning kalduda kõrvale oma tõelise kire, edu ja õnne juurest. Enda pidevalt teistega võrdlemine tekitab ebavajalikku psühholoogilist stressi ja võib enesehinnangu täielikult ära nullida.

Armasta iseennast ja hoolitse enda eest. See tähendab seda, et sa lubad endal kasvada omas tempos. Kui sulle tundub, et teised arenevad sinust kiiremini, ära ole enda vastu karm. Anna endale aega.

  • Ole rahul sellega, mis sul juba on

Selle asemel, et olla kibestunud ja kadestada teisi, ole rahulik, kannatlik ja rahul sellega, mis sul juba olemas on. Teadlased on kindlaks teinud, et olemasoleva hindamine võib suurendada õnnetunnet ja vähendada negatiivseid tundeid. Loomulikult tasuks alati parima poole püüelda, kuid mõista, et elu ei lähe alati täpselt nii, nagu meie soovime või planeerime. Selle teadmine võib kaitsta sind tunnete eest, mis valdavad meid pettumuse ajal. Võta eeskuju Oprah Winfreylt, kes peab tänulikkuse päevikut – kirjuta iga päev üles asju, mille eest sa oled tänulik.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
  • Andesta endale tehtud vigade eest

Teismelisena ja kahekümnendates eluaastates tegid ilmselt nii mõnedki vead. Igaüks meist teeb vigu. Kolmekümnendad eluaastad on õige aeg tagasi vaatamiseks ja endale vigade eest andestamiseks. Kaastundlikud inimesed näevad oma vigu võimalustena õppida ja muutuda. Õpi oma vigadest, lase neist lahti ja liigu edasi. Ära takerdu minevikus tehtud vigade lõksu. Psühholoogid on kinnitanud, et oskus endale andeks anda ja oma vigadest õppida on kõige olulisem selleks, et edu saavutada.

  • Tee regulaarselt trenni

Kolmekümnendates eluaastates tasuks kindlasti leida aega trenni tegemise jaoks. Tulevikus oled sa endale selle eest tänulik. Kolmekümnendate teises pooles võib lihasmass kergesti kaduma hakata, ainevahetus muutub aeglasemaks ja lisakilod tulevad kergemini. Seetõttu on äärmiselt oluline regulaarselt trenni teha. Ürita end liigutada nii palju kui võimalik. Pole vahet, kas käid jalutamas, jooksmas, matkamas, ujumas või rattaga sõitmas – peaasi, et sa liigud. Leia kindlasti selline spordiala, mis sulle meeldib, sest kui sa ei naudi spordiala, millega sa tegeled, siis tõenäoliselt jätad selle peagi pooleli.

  • Helista regulaarselt oma vanematele

Paljud kolmekümnendates eluaastates noored keskenduvad pingsalt oma karjäärile ja perele, kuid unustavad tihtipeale oma vanematele helistada. Pea meeles, et vanemad muutuvad järjest eakamaks ja nad ei ela igavesti. Helista regulaarselt oma vanematele ja uuri, kuidas neil läheb. Kui võimalik, käi neil ka külas.

  • Hakka tervislikumalt toituma

Kui kohustuste hulk muudkui kasvab, siis kipub tervislik toitumine sageli ununema. Kui sa hiljemalt kolmekümnendates eluaastates ei hakka tervislikumalt toituma, siis see annab neljakümneselt ja hiljemgi oluliselt tunda. Veendu, et su menüüs oleksid kõik toiduained tasakaalus, ürita vältida küllastunud rasvu ja tarbi ohtralt puu- ning juurvilju. Ürita suitsetamisest ja alkoholiga liialdamisest loobuda. Sea oma tervis esikohale, sest tervis on sinu kõige väärtuslikum vara.

  • Jätka elu nautimist

See, et sa pole enam kahekümnendates, ei tähenda, et peaksid lõpetama lõbutsemise. Kui jooksed kolmekümneselt ainult raha järgi, siis see muudab sind pahuraks, küüniliselt ja õnnetuks. Edukad inimesed teavad, et raha ei oma mingit tähtsust, kui sa ei kasuta seda elu nautimiseks. Naudi elu koos inimestega, kes on sinu jaoks olulised. Tee seda seni, kuni sul on selleks veel võimalus.

Käi kallimaga kohtingutel, mängi oma lastega, kohtu vanade klassikaaslastega, reisi mööda maailma ringi. Sa elad ju vaid korra, seega ela nii, et su elu oleks võimalikult hea. Naudi oma kolmekümnendaid eluaastaid ja kogu ilusaid mälestusi, kuid pea meeles ka oma eesmärke ja liigu nende suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles