Kelle edu nimel näed vaeva?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edu on teekond.
Edu on teekond. Foto: SCANPIX

Ükskõik, mida elus ette võtta, tuleb kõne alla selle tegevuse edukus – kas ettevõtmine õnnestub või mitte. Mida aga tähendab edu? Mille või kelle edust jutt käib?

Menuraamatu «Prantslannad ei lähe paksuks» autor Mireille Guiliano kirjutab oma uues teoses «Naised, töö ja elamise kunst», et edu on suhteline mõiste. See, mis ühe inimese jaoks on edu, võib kaasinimeste jaoks olla hoopis läbikukkumine. Ometi inimesed hoolivad edust ja seda soovitakse saavutada.

Edu tähendab erinevatele inimestele erinevaid asju, tõdeb ka netiportaal Career-Success-For-Newbies.com. Enne edu saavutamist tuleb enda jaoks defineerida, mida tähendab edu konkreetselt sinu jaoks. Kui puudub selge visioon edust, ei saa ka ses suunas samme astuma hakata.

Samuti tuleb silmas pidada, et eduni jõudmine on teekond, kus on mitmeid tippe, mitte vaid üks haripunkt. Üks edukas samm rajab teed järgmisele, ent samamoodi aitavad eduni jõuda tagasilöögid ning vead. Seejuures on tähtis teada, et erinevatel eluperioodidel võib edu definitsioon muutuda.

Sea lühiajalisi eesmärke

Mireille Guiliano soovitab määratleda lühiajalisemaid edu eesmärke. See, mis tundub kahekümneselt põnev, ei pruugi enam olla ihaldusväärne viiekümneaastaselt. Noorele on tähtis kooli lõpetamine ja karjääri alustamine, samas kui aastakümnete pärast see enam aktuaalne ei ole. Tähtis on keskenduda pigem tänasele päevale – kus ma täna töötan ja kus lähiajal end näen, mitte elada liialt unistustes.

Edu definitsioon muutub sedamööda, kuis ühest eluetapist teise kulgetakse. Parim eduindikaator on enesega rahulolu. Ja seda, millal keegi õnnelik on või mis kedagi õnnelikuks teeb, saab igaüks juba ise aru. Väiksemaid, nõndanimetatud vahe-eesmärke täites on Guiliano hinnangul ka heaolutunne tänu saavutustele suurem.

Tähtis on isiklik edu määratlus

Esmatähtis on isiklik edu määratlus. Edu seisneb Guiliano sõnul ootuste juhtimises, ent kelle ootused kujunevad siinkohal määravaks? Tihtipeale ei olegi paraku oluline see, mida ise soovid teha, vaid hoopis see, mida teised eeldavad sinust. Täpselt nagu seda laste ja vanemate puhul ette tuleb, kui vanemad on võsukeste saavutuste kriteeriumiks oma ootused või unistused seadnud.

Niisamuti mõjutavad edu määratlust ühiskonna ootused, olgu selleks naiste puhul kas või pere loomine teatud vanuses. Teiste ootusi, mis võivad väga lihtsalt ka enda omaks muutuda, kirjeldavad hästi ka mitmed välised tegurid alates brändirõivastusest ja lõpetades sõiduvahendi margiga.

Guiliano toob välja sellegi, et Ameerikas tähtsustakse näiteks liialt ametinimetuste järgi määratlemist. «Kas enda ja kaasinimeste ametinimetusteks taandamine poleks piiratud ja igav?» küsib ta.

Tänapäeval tahavad paljud naised kõike, ja mingis ulatuses on see ka võimalik, ühendades pere, karjääri ja huvialad. Siinkohal peab muidugi arvestama, et on elualasid, mis perele pühenduda ei lase, ning vastavalt sellele isiklikud eesmärgid üle vaatama.

Kui Guiliano toob taolise ühildamatu ameti näiteks kosmonaudi elukutse, siis eesti elu jälgides võib üsna kindlalt väita, et kõige saavutamine võib raskeks osutuda aktiivses tippspordis ja kaunite tantsukunstidega tegelevatel naistel. Nii Age Oks kui Kaie Kõrb pühendusid kõigepealt tantsukarjäärile ning on alles nüüd emaks saanud, samal põhjusel on tippspordiga vähemalt mõneks ajaks lõpetanud ka meie esisuusataja Kristina Šmigun-Vähi.

«Enda ootuste määramine ja juhtimine määratleb edu ning tee tasakaalu ja õnne juurde,» jääb kõlama üks olulisematest Guiliano sõnastanud juhistest. Alustada tuleb isikliku edu definitsioonist, seejuures meeles pidades, et inimene ei ole üksnes töö, millega ta endale elatist teenib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles