Mida õpetada suvel lapsele?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Postimehe naisteportaali lugeja räägib, mis oskuseid plaanib tema oma lapsele suvekuudel õpetada.

Minul on tütar ja olen leidnud, et suvepuhkus maal on suurepärane võimalus oma lapsele lihtsaid elulisi asju õpetada. Võib-olla ei olegi need tänapäeval enam praktilised oskused, kuid minu arvates annavad need eluks kaasa nii mõndagi vajalikku – kas või sooje mälestusi.

1. Käsitsi pesu pesemine pesukausis ja tükiseebiga. Siid ja villane tahavad külma vett, linane ja puuvill aga sooja. Loputada tuleb vähemalt kolmest veest. Õrna materjali ei tohi väänata, vaid peab vee lihtsalt välja pigistama. Kuidas pesu nöörile riputada? Kõigepealt tuleb vaadata, mis pidi pesu panna, et ta kuivamisel välja ei veniks ja nööri või pesupulkade jälgi ei jääks. Villast asju tuleb kuivatada hoopis tasapinnal. Õrn materjal ei tahagi päikese käes kuivada. Ja kui hästi lõhnab õues kuivanud ja ise pestud pesu!

2. Milliseid ravimtaimi koguda. Kuidas neid ära tunda, korjata, kuivatada.

3. Õpeta teda põllulilli ja muid taimi tundma. Millised neist kõlbavad süüa ja mis on mürgised.

4. Näita talle, kuidas kasvatada kultuurtaimi. Kuidas valmistada ette mulda, kuidas külvata ja kasta? Millised taimed millist hoolt vajavad? Millised on umbrohud?

5. Kuidas teha lõket? Kuidas teha ahju või pliidi alla tuld? Kuidas teha seda ohutult? Milline puu põleb paremini ja kuidas tunda koore järgi, mis puuga on tegu? Milline puit sobib grillimiseks?

6. Kuidas käsitleda maal prügi? Mida saab põletada, mida komposteerida?

7. Nõudepesu, kui puudub voolav vesi. Nõude kuivatamine. Klaaside poleerimine. Paljud lapsed teavad vist vaid nõudepesumasina olemasolu.

8. Kuidas asendada toiduaineid? Milliseid toite saab teha, kui kapist on suur asju otsas ja linn kaugel? Kuidas olla köögis leidlik? Kuidas teha praeleiba ja kukekommi? Mäletan, et kui meil oli lapsena maasikavahu tegemisel suhkur otsas, panime tükisuhkru käteräti sisse ja tagusime haamriga peeneks. Maaelu õpetab lahendusi leidma.

9. Kuidas käsitseda taskunuga?

Ilmselt võid siia ise veel igasugu asju lisada. Peamine on lapsega koos midagi õppida/teha ja anda talle võimalus oma käte ja peaga asju teha ja selle üle uhke olla. Kõigele lisaks õpetab iga loetletud asi loogikat ja iseseisvat mõtlemist. Nii võid rahul olla, et su lapse suvi on asja ette läinud. Kel võimalik, võib need asjad muidugi vanavanematele delegeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles