Üksildasest nohikust Facebooki miljardäriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justin Timberlake (vasakul) kehastab filmis Napsteri loojat, kes mahitab Jesse Eisenbergi kehastatud Mark Zuckerbergi Facebooki üle maailma levitama.
Justin Timberlake (vasakul) kehastab filmis Napsteri loojat, kes mahitab Jesse Eisenbergi kehastatud Mark Zuckerbergi Facebooki üle maailma levitama. Foto: Kaader filmist

Miks lõi Mark Zuckerberg veebikülje, kus algul sai hinnata Harvardi naisüliõpilaste seksikust? Kuidas sündis Facebook ja miks selle looja kohtusse kaevati. Sellest kõigest räägib film «Sotsiaalvõrgustik».

Forum Cinemase levijuhi asetäitja Timo Diener tunnistab: kui ta esimest korda kuulis, et legendaarse režissööri David Fincheri käe all sünnib lugu Facebooki loomisest, oli ta üllatunud. Miks peaks vaatajatele korda minema film arvutinohikust ja sellest, mida keegi oma Facebooki kontol teeb?

Kuid just asjaolu, et filmi režissööriks on legendaarne David Fincher ja stsenaristiks terava keelega Aaron Sorkin, andiski põhjust filmist «Sotsiaalvõrgustik» midagi võimsamat oodata.

Teljeks kohtuasjad

«Fincher on selline vend, kellele ei saa keegi mitte midagi ette kirjutada ja kes juhindub ainult sellest, mis teda ennast parasjagu intrigeerib – see tähendab, et ta nägi Facebooki taga vastuoluliste karakteritega paeluvat lugu,» tõdes Diener.

Filmi teljeks on kaks kohtuasja, mis Zuckerbergil parasjagu käsil on, ning loomulikult viiakse vaataja tagasi aastasse 2003, mil programmeerijast noormehe peas hakkas idanema suhtlusvõrgustiku loomise mõte.

Enne seda jõudis 19-aastane äsja pruudist lahku läinud ja naissuhetes pettunud Harvardi tudeng Zuckerberg luua aga lehekülje nimega facemash.com. Selleks häkkis noormees sisse kõikide ülikooli ühiselamute näoraamatutesse, kopeeris naistudengite pildid, pani vastamisi ning palus lehekülje külastajatel tüdrukute seksikust hinnata.

Kuigi ülikool pani lehekülje üsna ruttu kinni, oli see tohutult populaarne ning andis Zuckerbergile julgust veelgi suurem projekt ette võtta. Selleks oli Facebook – maailma suurim ja kalleim sotsiaalvõrgustik.

Värvikad tegelaskujud

Dieneri sõnul on Jesse Eisenbergi kehastatud Zuckerberg äärmiselt mitmetahuline karakter. «Selle rolli suurim paradoks ongi see, et mees, keda iseloomustab võimetus sotsiaalsel tasandil inimestega suhelda nii, nagu seda teevad normaalsed inimesed, loob kõigi maailma sotsiaalvõrgustike isa,» märkis ta.

Diener lisas, et filmis ei ole ühtegi mustvalget karakterit. «Fincheri eesmärgiks ei olnud näidata Zuckerbergi kättemaksuhimulise nohikuna. Kuigi seal on suur libastumise ja stereotüüpidesse langemise võimalus,» nentis ta.

Suurepärase rolli teeb ka Justin Timberlake. «Kiibitsejad peavad pettuma, sest Timberlake võib tänu sellele rollile vabalt lauljakarjäärist loobuda,» muigas Diener. «Nimelt mängib ta muusikajagamisprogrammi Napster loojat, kelle soovitusel ja kaasaaitamisel Facebook selliseks mammutiks kasvab, nagu see praeguseks on.»

Filmist rääkides ei saa Dieneri sõnul üle ega ümber ka stsenaariumi autorist Aaron Sorkinist. «See verbaalne tulevärk, mis «Sotsiaalvõrgustikus» aset leiab, on pannud nii mõnegi asjatundja tunnistama, et kui Sorkin tänavu parima mugandatud stsenaariumi Oscarit ei võida, on Hollywoodis midagi tõeliselt mäda,» tõdes ta.

Suhtlusportaal Facebook

•    Facebooki lõi 2004. aastal Harvardi tudeng Mark Zuckerberg. Oli algul mõeldud kasutamiseks vaid Harvardis, kuid levis kiiresti üle kogu maailma.

•    Praeguseks on Facebookil rohkem kui 500 miljonit kasutajat ja selle arvatav hind on 33 miljardit dollarit. Eestis kasutab Facebooki ligikaudu 250 000 inimest.

•    Zuckerbergile kuulub firmast 24 protsenti ja ta on enne 26-aastaseks saamist mitmekordne miljardär. Facebooki loojast on ilmunud raamat «Miljardäriks juhuse läbi» ning film «Sotsiaalvõrgustik».

•    Eelmisel nädalal Ameerikas esilinastunud film on sisse toonud juba 23 miljonit dollarit. Eesti kinodes esilinastub «Sotsiaalvõrgustik» 15. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles