Suhtenõustaja paljastab head ja halvad viisid, kuidas suhted meid mõjutavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhtenõustaja Tracey Cox paljastab Daily Mailis ühe väga olulise küsimuse, mis näitab, kas partner on sinu jaoks õige kaaslane või mitte. Lisaks sellele toob Cox välja head ja halvad moodused, kuidas armusuhted meid mõjutavad.

Küsisin kunagi ühelt targalt mehelt: «Kuidas ma saan aru, kui olen leidnud enda jaoks õige inimese?» Tema vastas: «Küsi endalt: kui ma saaksin olla keegi teine, kas ma tahaksin olla see inimene või jookseksin tema juurest eemale?»

Värske USA uuring näitas, et selline lähenemine võib olla väga tõhus ja aitab tõepoolest kindlaks teha, kas kallim on sinu jaoks õige. Teadlased on kindlaks teinud, et inimene, kellesse me armume, võib meid oluliselt muuta – nii heas kui halvas mõttes. Me võime arvata, et oleme tugevad isiksused, keda pole kerge mõjutada, aga tuleb välja, et iga inimene, kellega me suhtes oleme, jätab meie ellu oma märgi ja mõjutab meie harjumusi ning hoiakuid. Meil on kallimate vastu suured tunded ja ajapikku muutume nende mõjul teistsugusteks inimesteks.

Vaata hoolikalt inimest, keda sa praegu armastad või vali ettevaatlikult oma uut kallimat, mõeldes isikuomadustele, mis sulle selle inimese juures meeldivad. Eriti oluline on mõelda sellele, kas sa identifitseerid end liigselt kallimaga? Teisisõnu: kas sinu puhul on tegemist «ma olen see, kellega ma väljas käin» sündroomiga. Sellised inimesed ei muuda enda juures väikeseid asju, nad on suutelised muutma kogu oma iseloomu. USA teadlased on kindlaks teinud, et selline käitumisviis on omane inimestele, kel on madal enesehinnang ja kes kardavad, et kui nad ei muuda iseennast, siis jäävad nad üksi. Need inimesed on valmis end igati muutma, et kallim ainult õnnelik oleks.

Millised on head moodused, kuidas kallim võib sind muuta?

  • Me oleme õnnelikumad, kui meid armastatakse

Kas oled kunagi jälginud oma vallalisi sõpru ja märganud, et nad on veidike tujukad, emotsionaalsed, küünilised ja kergesti ärrituvad? Sinul on olemas keegi, kes sind kodus ootab, kellele saad oma muresid kurta ja kes sind kallistab – neil sellist inimest pole.

See ei tähenda, et vallalisena poleks võimalik õnnelik olla, kuid uuringud on tuvastanud, et suhted muudavad inimesi õnnelikumaks ja rahulolevamaks.

  • Sa mõtled kahe, mitte ühe eest

Teist inimest armastades mõtled sa sageli sellele, kuidas võivad suured muutused teda mõjutada. Psühholoogid on seda uurinud ja kindlaks teinud, et selline mõtteviis muudab meid tolerantsemaks ja hoolivamaks.

  • Kui tunned end turvaliselt, riskid rohkem

Tervislikud suhted soodustavad inimeste isiklikku arengut. Kui tunned, et sind armastatakse ja hoitakse, siis julged rohkem proovida uusi asju.

  • Tänu kallimale oskad iseennast selgema pilguga vaadata

Sõbrad ei julge võib-olla välja tuua sinu nõrku külgi, kuid kallima jaoks ei valmista see probleeme. Ta ei kritiseeri sind, vaid ta soovid sind paremaks inimeseks muuta ning tänu sellele näed ka iseennast selgemalt.

Millised on mõned negatiivsemad moodused, kuidas kallim võib sind muuta?

  • Tema probleemid muutuvad sinu probleemideks

Kui lähedasel inimesel on millegagi probleeme, siis tunned peaaegu sama suurt muret ja valu kui tema. Sama kehtib siis, kui kallim on rõõmus aktivist ja viib pidevalt oma unistusi ellu. Mõtle enne, kui armud: kui lood suhte dramaatilise, ebastabiilse inimesega, siis pole teie suhe kuigi muretu ja kindel. Kui partner on rahulikum ja tasakaalukam, on ka suhe selline.

  • Võtad üle tema halvad harjumused

Partneri füüsilised halvad harjumused – kaua magamine, alkoholi tarbimine, suitsetamine – saavad sinu omadeks ja neist võib olla keeruline lahti saada. Üks uuring tõestas, et kui üks partner on kahtlustama loomuga, siis on teisel raske usaldada. Kui üks partner pole kuigi suur suhtleja, võib teine ka oma sõbrad unarusse jätta.

Kuidas kindlaks teha, kas suhe mõjutab sind positiivselt? Esita endale järgmisi küsimusi:

  1. Kas partner toetab sinu uusi ettevõtmisi?
  2. Kas ta meeldib sinu perele ja sõpradele?
  3. Kas pere ja sõbrad on öelnud, et partner mõjub sulle hästi?
  4. Kas partner tänab sind, kui teed tema heaks midagi?
  5. Kas ta andestab ilma pikka viha pidamata?
  6. Kas sa tunned, et meeldid talle sellisena, nagu sa oled?
  7. Kas ta oskab end hinnata ilma enesekeskseks muutumata?
  8. Kas sa imetled teda?
  9. Kas ta pöörab tähelepanu teistele inimestele, kes näevad head välja?
  10. Kas tunned uhkust, kui räägid temast teistele?
  11. Kas talle meeldib pühendumine või tekitab see temas lämbumistunde?
  12. Kas ta avab end sinule ja räägib, mida ta tunneb?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles