Kuidas julgustada oma last kõndima?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi, kes oskab juba kõndida.
Beebi, kes oskab juba kõndida. Foto: SCANPIX

Enamikel beebidel kulub esimesest püstitõusmisest kuni iseseisva kõndimiseni umbes 1000 tundi. Emmede Klubi annab nõu, mida teha selleks, et aidata oma beebil teha esimesed sammud.

Alates sünnist

Kõndimise tingimuseks on tugevad seljalihased, mida beebi arendab, kui tõstab kõhuli olles oma pead. Seega aseta oma beebit ärkveloleku ajal võimalikult tihti kõhuli. Aseta tema ette põnevaid mänguasju ja esemeid, et pakkuda liikumiseks motivatsiooni.

Kui ta õpib istuma

Aita oma beebil harjutada tasakaalu ja mobiilsust veeretades temaga palli või hoia tema ees mänguasja ja liiguta seda küljelt küljele, mis sunnib teda ennast külgedele kallutama. Kui ta upitab ettepoole, arendab ta kaela, selja, jalgade ja käte tugevust, samal ajal õpib ka oma puusi kontrollima - seda on vaja, et end püsti tõmmata ja turvaliselt istuma tagasi lasta.

Kui ta oskab seista

Hoia tal kätest ja lase enda ees kõndida, aegajalt lase ühest käest lahti, et ta saaks harjutada tasakaalu hoidmist. Seisa paari sammu kaugusel temast ja erguta teda, kui ta iseseisvalt seisab. Kiida ja julgusta teda.

Kui ta oskab tugede najal kõndida

Kui beebi on seismise täiesti selgeks saanud, hakkab ta üsna pea kogu elamises tugede najal ringi liikuma. Muuda kodu lapse jaoks mugavaks ja turvaliseks, et ta saaks kõndimist harjutada - aseta toolid, lauad ja muu mööbel nii, et ta saaks toas mugavalt nende najal ringi liikuda. Kui ta veel ei oska end istuma lasta, püüa teda õpetada ja toetada, sest ta tahab selle selgeks saada enne kui hakkab iseseisvaid samme tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles