Viis nippi, kuidas teistele endast head muljet jätta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned inimesed meeldivad teistele esimesest silmapilgust. Nad loovad uusi tutvusi ilma suurema vaevata ja võivad kõigi vestluskaaslastega vabalt suhelda. Nad meeldivad kõigile ja on kõigi poolt hinnatud. Kuidas nad seda teevad?

Teadlased tegid kindlaks viis kasulikku nippi, kuidas teistele endast head muljet jätta, kirjutab Genius Beauty.

1. Julgusta vestluskaaslast endast rääkima

Kui räägid mõne inimesega esimest korda ja tahad endast head muljet jätta, siis ei tasuks vestluskaaslast üle koormata infoga sinu kohta. Harvardi ülikooli teadlased dr Diana Tamir ja dr Jason Mitchell tegid 2012. aasta uuringus kindlaks, et palju parem mulje jääb neist inimestest, kes kuulavad rohkem kui räägivad. Kui lased vestluskaaslasel endast rääkida, siis jääbki sinust temale hea mulje.

2. Küsi nõu

Kui soovid mõne konkreetse inimese poolehoidu võita, küsi temalt nõu. Kõigile meeldib nõuandeid jagada, kuna see näitab staatust ja väärtust. Tähtis on aga see, et ei ületaks ühtegi piiri. Kui muutud liiga pealetükkivaks, võib see anda hoopis vastupidise tulemuse ja sinust jääb teisele negatiivne mulje. Kui aga oskad õigesti nõu küsida, jätad endast hea mulje ja saad kindlasti ka kasulikke nõuandeid.

3. Arenda vestlust positiivses suunas

Iga suhtluse ajal toimub kaks asja: sarnased tunded võimenduvad ja erinevad tunded haaravad üksteist endasse. Psühholoog Daniel Kahneman on välja pakkunud, et vestlust võiks alustada positiivse sõnumi või küsimusega ning alles siis liikuda edasi jutu tuumani. See võib tunduda labaselt lihtne, aga kui vestlus on alanud positiivselt, siis võtab vestluskaaslane paremini vastu nii sinu palve kui ka võimaliku negatiivse informatsiooni.

4. Korda seda, mida vestluspartner ütles

Inimestele meeldib see, kui neid kuulatakse. Näita seda korrates vestluspartneri lausete lõppe. Näiteks nii:

«Tead seda uut nutitelefoni, mida teleris reklaamiti?»

«Teleris reklaamiti?»

«Jah, selles reklaamis näidati viite erinevat mudelit.»

«Tõesti? Viite erinevat mudelit?»

Sel viisil võib tundide kaupa vestelda ja see näitab vestluspartnerile, et sa tõesti kuulad teda. Võimalik, et jääd talle meelde lausa parima vestluskaaslasena.

5. Ära keskendu negatiivsetele asjadele

Inimesed on loodud nii, et me kipume vahel arutama teiste inimeste põrumisi, vigu ja negatiivseid sündmusi. Aga tasuks meeles pidada, et see, mida sa teiste kohta räägid, mõjutab teiste arvamust sinust. Lõpuks hakatakse sind seostama selliste sündmustega, millest sa kõige rohkem räägid. Dr Richard Wiseman selgitas, et inimestel on «emotsionaalne mälu», mis salvestab kuvandeid teistest inimestest. Kui suudad luua endast positiivse kuvandi, seostatakse sind edaspidi vaid positiivsete asjadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles