Testi end: kas sina oled emotsionaalne sööja?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed proovivad üsna uljalt erinevaid dieete ja mahlapaaste. Ent hüpnoterapeut Tom Fortes Mayer ütles, et pikaajalise kaalulangetamise eesmärgil tasuks proovida hoopis emotsionaalset puhastuskuuri, mis tähendab seda, et inimene ei keskendu ainult toidule.

Tom Fortes Mayer väidab nimelt, et kui inimene vabaneb negatiivsetest tunnetest, vihast ja kurbusest, siis ei soovi ta oma tundeid leevendada toidu abil ega vali sööke vastavalt oma emotsioonidele, kirjutab The Daily Mail.

Hüpnoterapeudi hinnangul tuleb tegeleda sellega, mis on minevikus probleeme tekitanud ja aktiivselt negatiivsetest asjadest üle olla. Mehe sõnul ei tasu negatiivsete tunnete korral kiirustada toidult lohutust otsima. «Pigem istu selle tundega mõnda aega ja mõtle, kuidas see tunne võib panna sind asju teisiti tegema,» ütles ta.

Mayeri sõnul võib emotsionaalne pagas oluliselt mõjutada inimkeha füsioloogiat ja see soodustab omakorda kaalutõusu. Ta nentis, et stressis inimesed kipuvad toiduga liialdama, nende kehakaal kõigub, sest nad tunnevad pidevalt kurbust või depressiooni.

Selleks, et kindlaks teha, kas sinu keha vajaks emotsionaalset puhastuskuuri, tee järgmist testi.

1. Kui sa tunned, et sulle on esitatud väljakutse, oled kurb või vihane, kuidas sa kirjeldaksid oma reaktsiooni?

A) Söön rohkem, eelistan magusaid ja rasvaseid sööke;

B) Otsin lohutust toidust või joogist, kuid eelistan vaid tervislikke variante;

C) Võtan aja maha ja teadvustan oma tundeid, üritan lõõgastuda ja kuulata, mida mu keha mulle ütleb.

2. Kui mõtled oma tunnetele, kuidas sa tavaliselt neile reageerid?

A) Ma ei taha mõelda raskustele, millega olen minevikus silmitsi seisnud. Ma ei taha neist rääkida. Ma ei andesta kergesti.

B) Ma usun, et minevik on minevik. Ma ei mõtle palju asjadele, mida ma muuta ei saa. Ma olen võimeline negatiivsetest asjadest rääkima ja ma oskan andestada.

C) Ma mõistan, et iseenda ja teiste vastu aus olemine mu tunnete suhtes on see, mis teeb mind õnnelikuks. Ma võin kõigest rääkida.

3. Kui mõtled vihale, milline neist punktidest kirjeldab sind kõige paremini?

A) Ma vihastan kergesti, ma pean pikka viha ja inimesed ajavad mind sageli närvi. Teised inimesed teevad mind tigedaks ja ma võin kergesti plahvatada.

B) Ma ärritun inimeste peale ja kuigi ma soovin, et inimesed teeksid asju teisiti, hoian oma tundeid justkui kaane all.

C) Ma vastutan täielikult oma tunnete eest. Kui ma olen vihane, siis olen selles ise süüdi. Ma suudan kiiresti rahuneda ja andeks paluda.

4. Milline neist kirjeldab kõige paremini su suhet iseendaga?

A) Ma ei meeldi iseendale. Mulle ei tehta eriti komplimente ja ma võin iseenda suhtes olla väga kriitiline ja õel.

B) Mulle meeldivad enda juures mõned asjad, aga ma võin enda peale ka pahane olla. Ma pole iseenda suurim fänn, aga ma saan hakkama.

C) Ma hindan iseennast väga kõrgelt. Olen enda üle uhke ja enamasti suhtun endasse hoolikalt ja tunnustavalt.

Tulemused

Ülekaalus on A-d: sinu jaoks on tunnete ja negatiivsusega silmitsi seismine keeruline. Sinu sees on tundeid, millega sa pole tegelenud ja mis takistavad sul head vormi saavutamast ning õnnelik ja terve olemast. Emotsionaalne puhastuskuur on just sinu jaoks loodud, sest see õpetaks sulle, kuidas lõõgastuda ja iseennast rohkem armastada. See tekitab tunde, et su õlgadelt on suur koorem tõstetud.

Ülekaalus B-d: sul on iseenda ja oma tunnetega terve suhe, kuid sa võiksid õppida meetodeid, kuidas minevikust lahti lasta. Sel viisil oleksid iseendaga veel rohkem rahul ja sul oleks kergem ka oma keha armastada.

Ülekaalus C-d: palju õnne! Sa oled emotsionaalselt väga intelligentne ja suudad negatiivsete tunnete ning mõtetega toime tulla ilma toidu abita. Mõistad iseennast väga sügaval tasandil ja oskad olla õnnelik ning terve. Vastutad täielikult oma tunnete eest, mis tähendab seda, et sa juhid ise oma elu ning võid elu kujundada selliseks, et saaksid selle üle uhke olla. See aitab iseennast ja oma elu rohkem armastada.

Lahendus

Mayeri sõnul on emotsionaalse söömise juures kõige ebatervislikum see, et inimene ignoreerib tunnete taga peituvat sõnumit. «Negatiivsed tunded on tegelikult teeviidad, mis võivad su elu paremasse suunda juhtida. Kui sa väldid neid tundeid, pole su elu kuigi lõbus ja su kehakaal on kindlasti suurem,» nentis ta.

Mayer soovitas kõigil oma tundeid kuulata, kuna need võivad juhtida inimest tervislikuma ja õnnelikuma eluni. Tema sõnul on kehakuju muutmiseks kõige tähtsam see, et inimene vabaneks enda sees olevast kurbusest ja vihast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles