Kuidas keeta parajalt pehme muna?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanamunade keetmine on küll lihtne, kuid väikesed näpunäited kuluvad alati marjaks ära.
 

Kuna munavalge ja munakollane valmivad erinevatel temperatuuridel, siis peab teadma nüansse, kuidas saavutada keetmisel tahke munakollane nii, et munavalge poleks kummine või kuidas saavutada toores munakollane kujul, kus munavalge poleks vedel. Seega võimalusi on mitmeid ning alltoodud nipid annavad kõigile erinevatele versioonidele vastused.

1. Aseta munad õrnalt tühja keedunõusse. 



2. Kata munad ~2,5 cm kõrguselt veega. 
Soola lisades on mune hiljem kergem koorida.  Kui lisate keeduveele äädikat või soola, siis munavalge valgud hüübivad kiiremini ning keetmisel tekkivad praod kleepuvad kiiresti kinni.

3. Munade keetmine.
 Keetmise aeg sõltub sellest, millist tulemust ootate. Alltoodult mõned soovitused, millega katsetada, kuid tegelik keetmise aeg sõltub munade suurusest, keedetavate munade hulgast, munade temperatuurist, millega nad keedunõusse pandi ning keetmisvee temperatuurist.



Pehmed ehk vedelad munad - keeda 3-5 minutit, munavalge munakoore alt kergelt hüübinud, sisemine munavalge piimjas; munakollane on vedel.

 Parim serveerida munatopsis: aseta muna laiem ots allapoole, lõika peenem ots noaga pealt ära ning söö lusikaga.




Poolvalmis munad - kõvaks keedetud ja pehmete munade vahepealne variant. Keedetakse 5-6 minutit, mis annab pooleldi vedela munakollase ning piisavalt tugeva munavalge, et muna koorida saaks.




Kõvad munad - Keeda 10-15 minutit. 10 minutit keetes saab tumekollase, pisut pastase konsistentsiga rebu; 15 minutit keetes on munakollane värvuselt helekollane, konsistentsilt tugev ja kuiv.



Üks kõvade munade valmistamise tehnika veel:


Aseta munad 1 kihiliselt potti ning kata veega (~2,5 cm üle munade)
. Kui vesi saavutab keemistemperatuuri, eemalda nõu tulelt ning kata kaanega.
- Hoia suuri mune (L) vees 17 minutit ning Hiidmune (XL) 20 minutit. Selle aja möödudes vala vesi keedunõust välja, jahuta munad ja serveeri.

4. Munade jahutamine


Lõpetades keetmise, vala keedunõust välja kuum vesi ning asenda külma veega. Hoia mune jahedas vees vähemalt 10 minutit ning kui võimalik, lisa veele jääkuubikuid.  Alusta munade koorimist ja serveerimist siis, kui munad on täiesti maha jahtunud.

Hea teada:


Parimate kõvade munade keetmiseks kasuta mune, mis on vähemalt 3-5 päeva vanad. Väga värskeid mune on hiljem raske koorida.


Hoia mune enne keetmist toatemperatuuril 20-30 minutit. Kui keeta toatemperatuuril hoitud mune, siis on väiksem tõenäosus, et munakoor keetmisel katki läheb. Samuti on keetmise aeg umbes minut aega lühem kui otse külmikust võetud kanamunadel.


Vali õige suurusega keedunõu - mune ei tohiks olla potis rohkem kui 1 kiht. 2-3 kihis mune keetes võivad nad ebaühtlaselt valmida.


Hoidu munade ülekeetmisest, sest siis tekib munakollase ümber rohekat tooni sõõr.

Allikas: Tallegg

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles