Vanamoodsad õunapirukad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Kroon

See aasta ei lähe kirja hea õuna-aastana. Käre pakane räsis õunapuid, sellele järgnes Aafrika mandrilt saabunud suveleitsak, mis sundis viimasedki punnid puu alla potsatama.

Seda enam peaks vähesest õunasaagist viimast võtma ja vähemalt ühe laari vanamoodsaid ja mittetrendikaid õunapirukaid küpsetama.

Minu retsept pärineb Otepäält tädi Anita varasalvest. Õunapirukate küpsetamiseks sobivad hapud taliõunad, absoluutselt parimad on kodumaised antoonovkad. Kristallsuhkru asemel võid poest osta suuremateralist valge suhkru puru. Need suhkruterad näevad pirukate peal isuäratavamad välja.


Huvitava ja modernsema nüansiga pirukad tulevad kristallsuhkrust, mis on eelnevalt koos pikuti poolitatud vaniljekaunaga klaaspurgis kaane all maitseid endasse imanud.

Taina jaoks:
•    1 pakk pärmi
•    250 ml piima
•    4 klaasi jahu
•    250 g võid
•    3 kuhjaga tl suhkrut
•    1 tl soola
Täidiseks:
•    6 suurt õuna
•    1 tl kaneeli
•    150 g kristallsuhkrut

Võta taina jaoks kõik ained varem külmkapist välja ja oota, et need toasoojaks saaksid. Pane piim kaussi ja puista sisse murendatud pärmitükid. Sega lusikaga vedelikku, samas pärmitükke lusikaga vastu kausiäärt katki muljudes, kuni saad ühtlase vedeliku. Valmista teises suures kausis purutainas. Haki võitükid ja jahu peeneks ning lisa suhkrut ja soola.

Seejärel mätsi tainas sõrmede vahel ja pane piima-pärmisegu hulka. Sõtku pikalt läbi, kuni tainas tuleb käte küljest täielikult lahti ja muutub elastseks. Lase tainal vähemalt tunni jagu külmkapis seista. Vormi tainas mitmeks ümmarguseks pätsiks.

Rulli pätsid ükshaaval õhukeseks ja jaga võrdseteks sektoriteks. Koori õunad, eemalda südamed ja lõigu suuremateks tükkideks. Pane iga tainasektori keskele õunatükk ja raputa peale kaneeli. Rulli pirukad kokku ja püherda neid suhkru sees. Küpseta 175-kraadises ahjus küpsetuspaberiga kaetud plaadil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles