Teaduslikult tõestatud nipid, kuidas kasvatada häid lapsi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tuleb välja, et heade laste kasvatamiseks pole vaja sugugi kulutada raha eraõpetajatele või uhketele suvelaagritele. Pigem tuleb õpetada lastele hoolimist. Harvadi ülikooli psühholoogid tegid kindlaks, et lapsed, kes mõtlevad teistele, on õnnelikumad.

Järgnevalt on välja toodud viis nippi, kuidas kasvatada häid lapsi, kirjutab RedBook.

1. Pane lõbutsemise aeg kalendrisse kirja

Põhjus: lapsed õpivad hoolitsema ja austama siis, kui nende eest hoolitsetakse ja neid austatakse. Kõige parem moodus oma hoole ja austuse näitamiseks on see, kui teete koos midagi lõbusat.

Kuidas: loe lapsele õhtuti raamatut või mängige koos mõnda mängu. Psühholoogid soovitavad ajapikku harjutada last sellega, et ta saab regulaarselt vanematega aega veeta. Suhtu ühisesse aega sama tõsiselt kui töistesse koosolekutesse. Esita lapsele küsimusi stiilis «mis oli su päeva parim osa?» ja «mida sa täna saavutasid, mis tekitab sinus hea tunde?». Sellised küsimused aitavad lapsel mõelda kaugemale pealiskaudsetest asjadest.

2. Ole tugevaks eeskujuks

Põhjus: ekspertide sõnul õpib laps väärtushinnanguid ja käitumist just vanemaid jälgides.

Kuidas: pane hoolikalt tähele, kas sa oled aus, õiglane ja hoolitsed enda eest. Keegi meist ei suuda kogu aeg ideaalselt käituda, seetõttu on oluline lastele õpetada eneseteadlikkust ja ausust, et nad suudaksid tunnistada, kui on vea teinud. Laps mõistab hiljemalt teismelisena, et vanemad pole täiuslikud, seega võid seda talle juba lapsest peale öelda ning õpetada, kuidas vigadest üle olla.

3. Sea teistest hoolimine esikohale

Põhjus: kui lastele seda ei õpeta, siis ei saa nad kunagi teada, et teistest hoolimine võib neis tekitada väga hea tunde.

Kuidas: pea alati kinni oma lubadustest, käitu õigesti (ka siis, kui see on raske) ja seisa oma väärtushinnangute eest. Kui sa nii käitud, siis võid kindel olla, et su laps hoolib maailmast, mis teda ümbritseb.

4. Julgusta last ütlema «aitäh»

Põhjus: lapsed peavad harjutama tänulikkust. Psühholoogid selgitasid, et lapsed peavad õppima hindama neid inimesi, kes on nende elus. Tänu sellele kasvavad neist abivalmis, lahked, kaastundlikud ja andestavad täiskasvanud. Peale selle on nad ka õnnelikumad ja tervemad.

Kuidas: laps peaks regulaarselt oma tänulikkust väljendama. Teadlaste sõnul on tänutunde igapäevane harjutamine edu võtmeks. 

5. Juhi last läbi tunnete rägastiku

Põhjus: lapsed peavad õppima, kuidas oma tunnetega toime tulla. Kui sa õpetad lapsele, kuidas seda teha, siis väheneb võimalus, et ta hakkab jonnima või käitub halvasti. Vahel on meie võime teiste eest hoolitseda limiteeritud viha, häbi või kadeduse tõttu, seega kui soovid, et su lapsest saaks hooliv inimene, aita tal tunnetega toime tulla.

Kuidas: aita lapsel erinevaid tundeid tuvastada ja paku välja, kuidas iga tunde puhul käituda. Õpeta lapsele, kuidas rahulikult probleemidega toime tulla. Psühholoogid pakkusid omalt poolt välja kolmeastmelise nipi: peatu, hinda sügavalt nina kaudu sisse ja suu kaudu välja, loe viieni. Kui laps on rahulik, siis peaksid temaga probleemi arutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles