Rõivaesemed, mis teevad su tervisele salamisi liiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pükskostüüm.
Pükskostüüm. Foto: Doug Peters/Doug Peters/EMPICS Entertainment

Hommikul riidesse pannes võtad ilmselt arvesse ilma, õhtuseid plaane ja seda, millised rõivad on parajasti puhtad ning millised ootavad pesemist. Ilmselt ei mõtle sa riidesse pannes sellele, et mõni rõivaese võib su tervisele liiga teha.

Milliste rõivaesemete suhtes tasuks olla ettevaatlik?

1. Liibuvad teksased

Liibuvad teksased võivad kubemepiirkonnas ja jalgades närve kokku suruda, mille tulemusel väheneb vereringe jalgades, kirjutab Cosmopolitan. See võib kahjustada lihaseid, tekitada paistetust ja tuimust. Ent närvide kokkusurumine pole ainuke probleem. Kui rõivad on liiga liibuvad ja tugevalt ümber keha, hakkab kangas nahka hõõruma ja see võib tähendada, et nahk ei saa sind bakterite eest korralikult kaitsta. 

Vormiv aluspesu (AP).
Vormiv aluspesu (AP). Foto: Kathy Willens/AP

2. Vormiv aluspesu

Vormiv aluspesu võib tunduda süütuna, kuid tegelikult võib see olla sama ohtlik kui liibuv teksamaterjal. Ekspertide hinnangul võib liibuv ja vormiv aluspesu siseorganeid kokku suruda ning tekitada kõhuvalu ja kõrvetisi. Väldi vormivat aluspesu või kanna seda ainult siis, kui lähed mõnele tähtsale üritusele.

3. Kombinesoon/pükskostüüm

Seda rõivaeset on üsna kerge selga tõmmata, aga kui sul peaks näiteks tekkima pissihäda, siis on kombinesooniga päris ebamugav tualetis käia. Seetõttu on tarbivad kombinesooni kandvad naised näiteks vähem vedelikke, et ei peaks kuigi tihti tualetis käima. Pissihäda kinnihoidmine või vältimine pole kindlasti hea mõte, kuna see võib palju kahju teha. Samuti ei tohiks kehal tekitada vedelikupuudust, sest ka see pole kasulik.

4. Retuusid

Retuusid on väga tihedalt ümber jalgade ja mida lähemal on mõni materjal su kehale, seda rohkem hakkab see nahka hõõruma, haarates seejuures endaga kaasa higi ja rasu. Retuuse võiks kanda vaid paar korda nädalas ja neid tuleks üsna tihti pesta.

5. Värviline aluspesu

Kangavärv võib tupe ümber olevate õrna nahka ärritada, eriti juhul, kui sul on niigi tundlik nahk või sul on korduvalt esinenud erinevaid privaatpiirkonna nakkushaigusi. Kõige kahjulikum on kanda värvilist aluspesu, mis on valmistatud sünteetilisest materjalist. Eelistada võiks valget puuvillast aluspesu.

6. Traatidega rinnahoidja

Rinnahoidja traadid (ja ka kinnitus või muud metallist detailid) on tavaliselt valmistatud niklist. Nikkel on aga üks suurimaid nahaärritajaid. Oma naha kaitsmiseks ja rindade pringi välimuse hoidmiseks vaheta rinnahoidja kindlasti välja, kui selle traate on mõnest kohast näha. 

Kõrged kingad (Starmax).
Kõrged kingad (Starmax). Foto: Michael Germana/Starmax/EMPICS Entertainment

7. Kõrge kontsaga kingad

Kõrgete kingadega on suurem oht kukkuda ja kõrge kontsaga kingi kandes suureneb oht oma jalgu välja väänata. Samuti on kindlaks tehtud, et jalg on kõrge kingaga niivõrd ebaloomulikus asendis, et kui neid pikalt kanda, võib vales asendis olemine jalga oluliselt kahjustada. 

8. Plätud

Ekspertide hinnangul puutuvad jalad plätusid kandes kokku paljude kahjulike asjadega: bakterid, viirused, seenhaigused, mis võivad tekitada tõsist kahju siis, kui sul on jalg mõnest kohast katki või hõõrdunud. Samuti võib esineda valu kannas ja probleeme võib olla ka rühiga, mis tekitab omakorda palju valu ning ebamugavust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles