Miks ta küll nii käitub?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas su partner on kunagi käitunud segadusttekitavalt? Võib-olla ta on hakanud sust eemale hoidma, kuigi sina arvasid, et teie vahel on kõik korras. Või siis on ta hakanud rohkem oma sõpradega väljas käima ja sina oled endisest rohkem üksi koju norutama jäänud. 

Arusaadav, et näed selles ohtu. Väga lihtne on seepeale vihastada ja hakata oma partnerit süüdistama, sest sa ei saa aru, mis toimub. Paraku muudaks see olukorra ainult hullemaks. 

Kliiniline psühholoog Barbara Markway kirjutab ajakirjas Psychology Today, et õnneks on võimalus oma kallima käitumise põhjustes ise selgusele jõuda. Inimest motiveerivad igal ajal peamiselt samad asjad: naudinguiha, hirmu ja valu vältimine, vajaduste rahuldamine, varasemate valusate kogemuste kompenseerimine jne. Su partneri käitumine ei pruugi olla ellujäämise koha pealt kõige arukam või tõhusam, kuid seda enam näitab ta käitumine, et ta on kõigest inimene.

Teisisõnu püüab su partner käesolevate vahenditega kõige paremini hakkama saada. 

Kui su elukaaslane käitub viimasel ajal teisiti kui varem ja saa ei saa temast hästi aru, võiksid läbi teha ühe harjutuse, mis aitab sul teda mõista. Võid alljärgnevad küsimused välja printida ja vastata neile kirjalikult, aga või selle läbi teha ka oma peas. 

Käitumine, mis mind häirib: 

1. Kuidas aitab see käitumine mu partneril naudingut leida?

2. Kuidas aitab see käitumine tal valu vältida?

3. Milliseid vajadusi tahab ta rahuldada?

4. Kuidas ma saaksin aidata tal neid vajadusi katta?

5. Milline varasem kogemus võib teda seejuures mõjutada?

6. Kuidas ma saan vähendada tema käitumise mõju mulle endale?

Selleks, et sul oleks harjutust lihtsam mõista, vaata ka alljärgnevat näidet. Tanel ja Marleen olid 30ndate eluaastates. Nad pöördusid perenõustaja poole pärast Marleeni neljandat raseduse katkemist. Naine oli mures, sest pärast viimast katkemist oli mees kogu aeg tööl. Marleeni meelest näitas see, et mees ei hooli ei temast ega katkenud rasedusest. Nii vastas tema oma küsimustele.

Käitumine, mis mind häirib: Tanel sukeldub oma töösse, kuigi ma vajan teda praegu kõige rohkem.

1. Kuidas aitab see käitumine mu partneril naudingut leida?

Tanel naudib oma tööd ja ta saab töökaaslastelt palju positiivset tagasisidet.

2. Kuidas aitab see käitumine tal valu vältida?

Tööd tehes on tal nii kiire, et oma tunnetele mõtlemiseks ei jää eriti aega.

3. Milliseid vajadusi tahab ta rahuldada?

Kontrollivajadust; ja seda, et igal tegevusel on konkreetne mõte.

4. Kuidas ma saaksin aidata tal neid vajadusi katta?

Ma saan lasta tal omaette leinata talle sobivas tempos. Ma võin välja pakkuda, et ta võib oma tunnetest rääkida, aga ma ei saa teda selleks sundida.

5. Milline varasem kogemus võib teda seejuures mõjutada?

Ta kasvas üles peres, kus polnud kombeks oma tunnetest rääkida. Ka tema isa oli töönarkomaan.

6. Kuidas ma saan vähendada tema käitumise mõju mulle endale?

Ma saan endale meelde tuletada, et Tanel ei käitu minuga niimoodi õelusest. Ta käitub nii enda parima äranägemise järgi. Mõnikord, kui ma tahan rääkida, võin seda teha ka teiste inimestega peale tema. 

Kui Marleen selle harjutuse läbi tegi, sai ta oma mehest paremini aru. Tanel ei olnud pikki päevi tööl hoolimatusest, ta lihtsalt ei osanud oma tundeid väljendada nii, nagu seda oleks tahtnud naine. Marleen nägi oma mehe käitumises vaid halba, kuid tänu harjutusele suutis ta näha tema töörabamise tegelikke põhjuseid. Astudes korraks oma mehe kingadesse suutis ta talle paremini kaasa tunda. Pärast seda said nad ilma teineteist süüdistamata olukorrast rääkida ja kokku leppida, mis nad edasi teevad. Kokkuvõttes said nad tänu sellele ka lähedasemateks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles