Kuus omapärast moodust, kuidas armastus ajule ja kehale mõjub

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Armastus pole küll narkootikum, kuid see võib kehas esile kutsuda väga sarnase reaktsiooni. Armastuse tõttu võib ajus vallanduda kemikaalide tulv, mis võib tekitada väga erinevaid tundeid alates naudingust kuni väga hea keskendumisvõime ja kiindumuseni.

Aga armastus ei mõjuta ainult meie aju ja mõtlemist: need kemikaalid võivad terves kehas esile kutsuda reaktsioone, mis võib selgitada tundeid, mis meid valdavad siis, kui näeme armastatud inimest. Business Insider tõi välja kuus veidrat moodust, kuidas armastus ajule ja kehale mõjub.

1. Sa muutud õnnelikumaks

Armumine võib tekitada väga eufoorilise tunde ja sellel on kindel põhjus. Teadlased on kindlaks teinud, et tugevate armutunnete ja ajus oleva dopamiini koguse vahel on kindel seos. Sama kemikaali, dopamiini, vallandub ajus ka teiste naudinguvormide ajal.

2. Valutunne kaob

Ainuüksi armastatud inimese foto nägemine võib valutundele leevendust pakkuda. Hiljuti tehtud väiksemahuline uuring tõestas, et kui inimesed nägid oma kallimate fotosid, kogesid nad vähem valu kui näiteks siis, kui nende tähelepanu üritati valutekitajalt mujale juhtida.

3. Kogu keha hakkab surisema

Iha võib vallandada meie kehades adrenaliini ja norepinefriini, mis võivad panna südame kiiremini lööma, peopesad higistama ja pea pööritama. Seda on näidanud ka uuringud: kui naistel paluti värvida ära need kehaosad, mis muutusid aktiivseks siis, kui nad nägid kallima fotot, värvis enamik naisi ära terve keha.

4. Sinu pilk takerdub armsama silmadesse

Uuringud on näidanud sedagi, et kui inimesed – ka võõrad – vaatavad pikalt teineteisele silma, valdavad neid positiivsed ja meeldivad tunded.

5. Põsed lähevad punaseks

Kui me näeme oma kallimat, toimub kehas kiire adrenaliini vallandumine ja see paneb meid tihtipeale punastama. Adrenaliini tõttu võivad veresooned laieneda ja vereringe ning hapniku liikumine kehas paraneb, mis (kahjuks) muudab ka meie põsed punaseks.

6. Sinu süda on paremini kaitstud

Teadlased on uuringutega kindlaks teinud, et abieluinimestel esineb võrreldes vallalistega tunduvalt vähem südamerabandusi, hoolimata vanusest. Samuti on kindlaks tehtud, et abieluinimesed suitsetavad tunduvalt vähem kui vallalised ja neil on vähem ebatervislikke harjumusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles