Galerii: eksklusiivne näitus kelmikast aluspesust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lihula muuseumis on väljas eksklusiivne näitus «Kelmikas aluspesu – ajalugu ja tänapäev». Näha saab pesuesemeid 20. sajandi algusest, nõukogude ajast ja tänapäevast.

Näitusele paneb punkti ning loob kontrasti kunagisele ihupesule tänapäeva pesumoe tipptegija Kriss Soonik oma Loungerie kollektsiooniga.

Nõukogude Liidu ajal (1945-1991) ei olnud poodides kaupa ja kui kaupa tuli, pidi seisma pikkades järjekordades. Valdavaks sai komme osta asju kappidesse – igaks juhuks, sest kes teab, millal jälle saab ja kas üldse saab? Ka näitusel on enamik pesuesemeid veel hinnasiltidega, kust saab informatsiooni, palju pesu maksis ning millal ja kes on selle tootnud.

Esimesed aluspükste kasutajad olid Eestis suuremate linnade või keskuste kõrgema ühiskonnaklassi prouad. Korralike naiste seas peeti aluspükste kandmist kombetuks ja siivutuks. Aluspükse peeti kõrgema klassi mittetarvilikuks riidehilbuks.

Eakamad naised ei kandnud pesu isegi veel 1920. aastate lõpul, pidades seda mõisaprouade veidrusteks. Naiste suhtumine pükstesse oli esialgu väga ettevaatlik, riideeset häbeneti ja salati. Naistel oli häbi, kui teada saadi, et ta pükse kannab.

Näituse korraldajaks on Lihula muuseum ning selle kuraatoriks Maarja Jõevee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles