Ära lase tööotsingutel eluisu võtta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Olenemata olukorrast on töökaotus igal juhul masendav. Ka siis, kui see polnud seotud su oskustega, võib tööst ilma jäämine anda paraja põntsu nii enesekindlusele kui rahakotile.

Tööd otsides on mõnikord väga raske positiivseks jääda. Eriti siis, kui oled tööta juba pool aastat või kauem. Korduvad äraütlemised jätavad oma jälje. Ometi on su enda teha, millise suhtumisega jätkad. 

Forbes pakub välja kaheksa võimalust, kuidas saad vabaks jäänud aega enda hüvanguks ära kasutada nii, et hiljem saad selle võimaluse eest veel tänulikki olla. Potentsiaalne tööandja eelistab kindlasti seda kandidaati, kes on hoolimata eluraskustest suutnud jääda positiivseks ja enesekindlaks.

1. Ära määratle end läbi töö. Mitte kunagi. 

Esimene asi, mida sult seltskondlikelt viibimistel küsitakse, puudutab enamasti seda, kellena sa töötad. Kui ütled, et oled tööta, ei oska keegi midagi kosta. Tegelikult ei ole sa ju oma töö. Või palk. Või tiitel. Või auto. Või üldse miski muu, mis inimese ego toidab ja muudab ta tähtsaks. Kuigi töökaotus võib olla väga isiklik kogemus, ei tohiks seda liiga isiklikult võtta. Sa ei ole see, mida sa teed. Ei olnud ka varem. Ei ole kunagi tulevikus.

Kõige suuremasse auku langevadki need, kes võtavad töökaotust isikliku läbikukkumisena. Edukamalt taastuvad aga inimesed, kes tõlgendavad seda kui ajutist tagasilööki ja halbade olude kokkulangemist, mis pakub võimaluse enesearenguks, prioriteetide ümber hindamiseks ja vastupidavuse kasvatamiseks. 

Sa saad ise otsustada, kes sa oled. See, kas üks firma otsustab sind palgata või mitte, ei mängi seejuures mingit rolli. 

2. Hoolitse rohkem enda eest. 

Töötus võib põhjustada veel suuremat stressi kui tööl käimine. Stress kahjustab immuunsüsteemi ja teeb sind igasuguste haiguste suhtes vastuvõtlikumaks. Haigusteks pole kunagi head aega, aga tööd otsides ja ilma haigekassa toeta on see veelgi kehvem. Seetõttu võiksid nüüd oma tervisele ja vaimsele heaolule rohkem tähelepanu pöörata, sest see toetab kõiki teisi pingutusi. 

Tee iga päev midagi, mis tõstaks su tuju, treeniks keha ja hoiaks mõttetöö teravana. Kuigi kõike elus pole võimalik kontrollida, saad hoolitseda selle eest, et sööksid hästi, magaksid palju ja liiguksid rohkem kui tavaliselt.

3. Võta tööotsimist kui päris tööd. 

Täisajaga töötajad kurdavad tihti, et neil pole millekski muuks aega. Sul ei tohiks sellega probleeme olla. Ära raiska oma aega mõttetustele ja kasuta seda targasti. Ärka hommikul vara justkui läheksid tööle ja kohtlegi tööotsimist nagu tööd. Pane endale iga päev vajalikud tegevused kirja ja eralda nendeks sobiv aeg, et ajakulu oleks võimalikult tõhus. Need tegevused võivad olla otsesed - CV saatmine, kaaskirja kirjutamine, elulookirjelduse viimistlemine, helistamine; või ka kaudsed - näiteks uute oskuste omandamine. Kirjuta iga nädala alguses üles, mida kavatsed selle nädalaga korda saata ja pane ülesanded õigesse järjekorda, et need kindlasti tehtud saaksid. Sinu aeg ei ole sugugi väheväärtuslikum ainult seetõttu, et keegi selle eest ei maksa.

4. Hangi vajalikke tutvusi. 

Paljudele vabadele töökohtadele ei tehtagi reklaami ja isiklikku soovitust on raske üle trumbata. Mida rohkem inimesi teab, et otsid tööd, seda rohkem on neid, kes saavad sind selles aidata. Enamasti inimese tahavadki siiralt aidata, aga nad ei tea, kuidas seda teha. Ära karda teiste hinnanguid ja esita konkreetseid palveid. Tutvusi tööturul ei maksa alahinnata!

5. Täienda oma oskusi. 

Tänase päeva parimaid töökohti polnud kümme aastat tagasi veel olemaski. Samuti võib olla, et oskused, millega said töö kümme aastat tagasi, pole täna enam ammendavad. Ole uute oskuste omandamisel proaktiivne ja vii end kurssi uute trendidega nii sotsiaalmeedias, internetiturunduses, tarbijakäitumises, tarkvaras kui tehnoloogias. Kunagi ei tea, mille tõttu võid oma konkurentidest maha jääda. 

6. Ära ole liiga uhke.

Teatud määral on uhkusest kasu nii tööl kui eraelus, kuid mõnikord takistab see kainet mõtlemist ja ei lase langetada arukaid otsuseid. Häid võimalusi võib leida ka ootamatutest kohtadest. Näiteks pakutakse sulle tööd, mille jaoks oled ilmselgelt ülekvalifitseeritud või pakutakse väga väikest palka. Arved vajavad maksmist, neela oma uhkus alla ja kaalu läbi, kas selle tööga võiks tulevikus kaasneda midagi paremat. 

Samal ajal tasub ka oma eelarve väga põhjalikult läbi analüüsida, sest kunagi ei tea, millal sa lõpuks tööd saad. Kas sa ikka pead telekat vaatama või sõpradega nädalavahetusel välja minema? Eriti raske võib see olla neile, kes varem olid harjunud pillava elustiiliga ja tunnevad töötuks jäädes, et peavad teistele midagi tõestama. Ole mõistlik ja tee seda, mis on pikemas perspektiivis kasulik. 

Uusi võimalusi tuleb alati. Aga need võimalused leiab üles inimene, kes neid otsib. Kui sa ei lase äraütlemistel end mutta trampida, oled kärmelt valmis, et võimaluse korral härjal ravist haarata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles