Mida ütlevad vistrikud sinu tervise kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sinu nahk ja välimus peegeldavad seda, mis toimub sinu sees ja milline on sinu tervis. Ka vistrikud võivad öelda nii mõndagi sinu tervise ja hügieeni kohta.

Kui sinu nahale tekivad vistrikud, siis on kasulik mõista, mida see tähendada võib. Dermatoloog Joshua Zeichner räägib Good Housekeepingule, mida tähendavad ebameeldivad punnid erinevates piirkondades:

Vistrikud lõual või kaelal

Nende põhjuseks võib naistel olla menstruatsioon. Sellel ajal hormoonid möllavad, mis paneb rasunäärmed rohkem tööle. See omakorda võib ummistada poore, mille tagajärjel tekivad ka vistrikud. Enne menstruatsiooni ja menstruatsiooni ajal oleks seega soovitatav oma näohooldusele eriti rõhku panna. Kui vistrike tekib väga palju ja need on suureks probleemiks, siis tasub konsulteerida nahaarstiga.

Vistrikud ninal ja otsaesisel

Dr. Zeichner ütleb, et T-tsoonis olevate vistrike põhjuseks on enamasti stress. Kui sul on elus palju muresid ja tegemisi, siis suureneb rasueritus, mis omakorda võib kaasa tuua vistrikud.

Vistrikud juuksepiiril

Enamasti on selle põhjuseks erinevad juuksehooldustooted − kui kasutad juuksehooldusvahendit ja see puutub ka juuksepiiriga kokku, siis võib see ummistada poore. Selle vältimiseks ürita oma otsaesist juuksehooldustoodetega mitte kokku teha ning pese peale nende kasutamist korralikult käsi. Põhjuseks võib olla ka see, kui seda piirkonda liiga tihti mustade kätega katustakse. Lisaks ära unusta pesta nägu ka juuksepiiri juurest.

Vistrikud põskedel

Seda põhjustavad enamasti kokkupuude telefoniga või mustad käed. Kõik, mis puudutab pikemat aega sinu nägu, võib ummistada poore ja nahale baktereid edasi anda. Selleks tasub näiteks oma telefoni aeg-ajalt puhastada ja üritada võimalikult vähe oma nägu katsuda.

Vistrikud suu ümber

Põhjuseks on suure tõenäosusega sinu toitumisharjumused. Happeliste toitudega kokkupuude võib ärritada nahka ja tekitada põletikku ning rasvased toidud ummistavad poore. Selle tulemuseks on tihti vistrikud suu ümber. Seega tasub peale söömist korralikult suu ümbert puhtaks teha.

Vistrikud rinnal ja seljal

Selle põhjuseks võib olla vale t-särk või vale spordirinnahoidja. Puuvillane riie soodustab higistamist ja hoiab higi naha lähedal. Vistrikke tekitavatele bakteritele meeldivad niisked keskkonnad, seega puuvillaste riiete kandmine trenni tehes võib põhjustada punne. Sporti tehes tasub kanda niiskust imavatest kangastest riideid, nagu näiteks polüester-elastaani segust riideid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles