Kuidas tuleb raseduse ajal enda eest hoolitseda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Raseduse ajal on väga oluline hoolitseda nii enda kui ka oma sündimata lapse tervise eest. Lapse ootamisega kaasneb suur elevus ja rõõm, aga väga oluline on kinni pidada teatud soovitustest, et kõik kulgeks ikka plaanipäraselt.

Oluline on hoolitseda nii oma füüsilise kui ka vaimse heaolu pärast, sest siis ka lapse tervis on normaalne. YourTango toob välja kuus soovitust, mida tuleks kindlasti jälgida, et rasedus kulgeks probleemideta:

1) Käi esimesel arstlikul ülevaatusel võimalikult kiiresti

Kui oled teada saanud, et ootad last, siis tasub minna ämmaemanda esmasele vastuvõtule võimalikult kiiresti. Raseduse jälgimine on väga oluline nii sinu kui ka su lapse tervise jaoks. Raseduse esimesed kuud on kõige riskantsemad ning vajalik on tuvastada, kas on mingeid probleeme. Pane last oodates tähele ka erinevaid kehalisi muutusi, võimalikke valusid ja oma üldist tervist.

2) Võta raseduseaegseid vitamiine iga päev

90 protsenti tavalistest rasedusaegsetest vitamiinidest sisaldavad rauda ja foolhapet, mis on kaks peamist ainet, mida rasedatel vaja on. Foolhape ja raud kaitsevad last võimalike haiguste ja sünnikahjustuste eest. Soovituslik on igapäevaselt hakata võtma 400mg foolhapet juba kuu aega enne rasestumist ning 600 mg esimesel raseduskuul. Last oodates on vaja ka rauda, eriti teisel ja kolmandal trimestril. Enne muude ravimite võtmist tuleb kindlasti konsulteerida arstiga.

3) Tee regulaarselt trenni

Regulaarne trenn annab vastupidavust ja jõudu, et üheksa kuud last kanda. See aitab parandada vereringet kätes ja jalgades ning ennetab peavalusid ja tujukust, mis rasedusega tihti kaasnevad. Trenn ei tähenda kindlasti suurte raskuste tõstmist või jõusaali minemist. Näiteks on sobilik trenn kolm korda nädalas joogat teha või sörkimas käia. Kuid kindlasti ei tohi üle pingutada, sest see võib mõjuda lapse tervisele halvasti.

4) Puhka piisavalt

Kolmandal trimestril võivad meeleolu muutused ja suur väsimus väga kõvasti tunda anda. Selles raseduse faasis keha on juba väga väsinud ja vajab palju puhkust. Kuula oma keha ja puhka korralikult välja! Sa võid teha päevase uinaku või lihtsalt voodis lõõgastuda ja ajakirja lugeda − peaasi, et tunneksid end hästi.

5) Väldi alkoholi

Raseduse ajal ei tohi kindlasti oma keha mürgitada, seega tuleb kindlasti vältida alkoholi ja suitsetamist. Ka kofeiini on soovitatav tarbida võimalikult vähe. Su keha vajab ainult väga palju vett. Alkohol takistab lapse aju normaalset arengut, mis võib kaasa tuua mitmeid sünnikahjustusi.

6) Hoolitse oma emotsionaalse tervise eest

Raseduse ajal võib olla suureks katsumuseks säilitada emotsionaalset tasakaalu. Kui meeleolu kõikumised hakkavad segama sinu igapäevaelu, siis ürita lõõgastuda või vajadusel pöördu spetsiaalse nõustaja poole, kes pakuks tuge. Ära karda rääkida oma tunnetest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles