Kuidas kindlaks teha, kas su nahk on heas või halvas seisukorras?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamasti tähendab igapäevane nahahooldus seda, et võtame õhtul meigi maha ja vajadusel pöörame tähelepanu mõnele tüütule vistrikule. Kui naha üldine seisukord näeb normaalne välja, siis pole ju tarvis midagi ette võtta. Tegelikult ei pruugi nahk olla üldse nii heas seisukorras, kui peale vaadates tundub.

Style Caster pani kirja mõned märgid, mis näitavad, kas naha seisukord on hea või mitte.

Nahatoon

See, kas su naha toon on ühtlane, paljastab naha seisundi kohta rohkem kui üldine nahavärv. Kui märkad erineva tooniga laike ja kui silmaalused on tumedad, siis see näitab, et su nahk ei pruugi olla heas seisukorras. Põhjuseid võib olla mitmeid, kuid kõige levinum põhjus on see, et nahk reageerib mõnele allergeenile või ilutoote koostisosale. 

Ent ka meeleolu võib mõjutada nahatooni ja muuta seda ebaühtlaseks. Näiteks ärevuse tõttu võivad tekkida vistrikud kui punakad laigud. Arvestades seda, et nahk uuendab end magamise ajal, tasuks panustada iluunele, kuna see aitab kindlasti naha seisundit paremaks muuta.

Naha tekstuur

Terve naha tekstuur peaks katsudes olema sile. Kui sul on akne, vistrikud või muud katsudes tuntavad ebaühtlused, siis on probleemiks ilmselt see, et su nahk on ummistunud. Proovi näiteks mõnda leebemat nahakoorijat või kasuta kindlasti pärast meigi eemaldamist näovett, mis niisutaks nahka ja puhastaks poore. 

Kuna nahk imab endasse peaaegu kõik, mis me nahale kanname, peaksid poorid olema puhtad, et nahk saaks hingata. Naha tekstuuri võib mõjutada ka toitumine. Toitumine mõjutab väga palju meie välimust, seega enne, kui pistad midagi suhu, mõtle oma nahale ja paku nahale häid toiduaineid.

Kuivus

Ilmselt oled märganud, et talveperioodil muutub nahk kuivaks ja võib hakata kestendama. Kui sa seisad selle probleemiga silmitsi igal hooajal, siis see võib tähendada, et su nahk tunneb suurt janu. Hoolimata levinud arvamusest, ei pruugi vee joomisest suurt abi olla, kuna vesi liigub ennekõike siseorganitesse ja alles siis jõuab nahka. Pigem tasuks soetada nahka niisutav näovesi. 

Samas tasuks silmas pidada, et ka nahahooldustooted võivad muuta nahka kuivaks. Kui oled näo ära puhastanud ja kuivatanud, kirtsuta oma nägu. Kui sulle tundub, et nahk kisub mõnest kohast, siis ilmselt kasutad näopuhastusvahendeid liiga palju.

Veider tunne

Kui su nahk on terve, siis peaks sul kogu aeg olema tunne, et näonahk on puhas ja miski ei rusu seda. Kui sa aga tunned, et nahk sügeleb, kisub, torgib või tunned veel midagi muud, siis ilmselt on nahaga midagi toimumas. Esimene reaktsioon on ilmselt see, et imelikku tunnet tekitab midagi, mida sa oled oma nahale kandnud. Kui sa pole viimasel ajal oma ilutooteid vahetanud, siis võid süüdistada hoopis keskkonda – kuiv kliima, päike, meeletu külm. 

Nahka mõjutavad ka sisemised probleemid nagu maksa alatalitus, vitamiinipuudus, diabeet jne. Ära satu kohe paanikasse – ilmselt möödub sügelus või muu tunne paari päevaga; kui seda ei juhtu ja sa oled kindel, et põhjuseks pole mõni uus meigitoode, pöördu oma arsti poole. Nahk võib anda sulle märku, et peaksid tähelepanu pöörama mõnele sügavamale probleemile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles